2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Karácsonyi cigányverés Pátkán
2009. 12. 29. 00:00

December 25-én, karácsony napján, a késő esti órákban egy kék színű, "polgárőrség" feliratú Suzuki Swift személyautó érkezett a pátkai cigány telepre.

December 25-én, karácsony napján, a késő esti órákban egy kék színű, "polgárőrség" feliratú Suzuki Swift személyautó érkezett a pátkai cigány telepre. Az autóból három ember szállt ki, és - talán nem is teljesen józanul - büdöscigányozni kezdtek.

Legalábbis így mondja el a történetet a 19 éves Lakatos Zoltán, cigány nevén Gyémi, aki szerencsétlenségére éppen akkor lépett ki a testvére házából, ahol a karácsonyt ünnepelték családi körben.

Az idegenek - Lakatos nem tudja a nevüket, de egyiküket felismerte a székesfehérvári rendőrkapitányságon a későbbi szembesítésen - rá irányították autójuk reflektorát, és egy elemlámpával is a szemébe világítottak. Majd ketten kétfelől megragadták, harmadik társuk pedig trágár szidalmak közepette az elemlámpával ütötte a fejét. A fiatalember arcát elöntötte a vér, feje felszakadt. Ezután a látogatók autóba szálltak, és elhajtottak.

Az utcára szaladó romák mentőautót hívtak sérült rokonukhoz, akinek a székesfehérvári kórházban varrták össze a fejét. Lakatos Zoltán ezután feljelentést tett a fehérvári rendőrkapitányságon - ismeretlen polgárőrök ellen. Ennek nyomán került sor a fent említett szembesítésre. A fiatalember úgy tudja, hogy a rendőrök Pátkán az elemlámpát is lefoglalták.

December 28-án délután felhívtam a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát is. Arra a kérdésemre, hogy folyik-e eljárás a december 25-i cigányverés ügyében, és valóban polgárőrök-e a bűncselekmény esetleges gyanúsítottjai, Németh-Kész Mónika szóvivő másnapra, 29-re ígért tájékoztatást.



Mint ismeretes, 2008. júniusának elején három pátkai polgárőr Molotov-koktélt dobott két, cigány családok által lakott házra. Az egyik gázolajjal töltött palack egy gyerekek által lakott szobába esett, és meggyújtotta a függönyt. Az ügyészség emberölés kísérlete miatt emelt ellenük vádat, a vádlottak 2009. december elejéig előzetes letartóztatásban voltak, azóta pedig házi őrizetben. A következő tárgyalási fordulóra 2010. január 29-én kerül majd sor. A Fejér Megyei Hírlap értesülései szerint elképzelhető, hogy a szakértői vélemények alapján "robbanóanyaggal való visszaélésre" mérsékelik a vádat a polgárőrök ellen, mivel a Molotov-koktélok nem "szabályszerűek", benzinnel töltöttek voltak, hanem csak gázolajat tartalmaztak.


A rendőrség álláspontja

A megyei rfk sajtószóvivője az alábbiakban számolt be a történetről: Pátkán december 25-ről 26-ra virradóra történt egy betörés a Petőfi utcában. A sértett - miközben a helyszíni szemle tartott a házánál - egy elemlámpával elment a kulcsait keresni a házától elvezető út szélén, annak reményében, hogy azt az elkövetők hátrahagyták, és ő megtalálja. Az adatgyűjtések, a tanúkihallgatások, valamint a vallomások alapján eközben keveredett nézeteltérésbe az Ön által említett 19 éves fiatalemberrel. A kettejük közötti incidens tettlegességig fajult, melynek során mind a ketten megsérültek. Zúzódásos sérüléseik nyolc napon belül gyógyulóak. A polgárőrök - akik éppen arra járőröztek a betörés elkövetőit keresve - felfigyeltek a két személy közötti verekedésre, és a történtekről értesítették a rendőrséget. Az ügyben a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon indult büntetőeljárás. Mind a két személy garázdaság és könnyű testi sértés elkövetése miatt gyanúsítottként szerepel az ügyben. Mind a ketten fényképes felismerésre bemutatáson vettek részt, ahol mind a ketten egymásra vallottak. A nyomozók az elemlámpát - mint az egyik gyanúsított által a bűncselekmény során használt eszközt - lefoglalták. A polgárőrök a rendelkezésünkre álló adatok alapján semmilyen bűncselekmény elkövetésével nem gyanúsíthatók, tanúként kerültek kihallgatásra.