HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Zéró toleranciát hirdet az OCÖ az erőszak ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ
2009 December 18    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Zéró toleranciát hirdet az erőszak és a szélsőséges megnyilvánulások ellen az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) - közölték a szervezet vezetői csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.


Hirdetmény

Az OCÖ csütörtökre ötpárti egyeztetést kezdeményezett a szélsőséges megnyilvánulások kapcsán, de a megbeszélésen a pártok részéről csak Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja vett részt. Az OCÖ azt szeretné elérni, hogy a gyűlöletbeszéd ellen alkossanak törvényt és még ebben a ciklusban állítsák vissza a települési önkormányzatokban a kedvezményes mandátumot.

A kisebbségi önkormányzat vezetői a távolmaradást úgy értékelték: ez üzenet értékű, látszik, hogy a pártok nem veszik komolyan a romaügyet, "nem ismerik fel a Jobbik ideológiájának veszélyét".

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke úgy fogalmazott: cigány emberként kudarcnak értékeli, hogy a többi négy parlamenti párt távol marad az egyeztetéstől, de politikusként megérti, ugyanis a "háttérben meghúzódó érdekek és alkuk miatt" eddig sem karolták fel a romaügyet. "Kiderült, nem számíthatnak a romák másra, csak önmagukra, ezért mindent meg kell tenni, hogy a cigányság érdekképviselete következetes és határozott legyen" - fűzte hozzá.

A roma vezető szerint az országra a legnagyobb veszélyt az jelentené, ha az őszi helyhatósági választásokon a polgármesterek alkut kötnének "gárdistákkal", akik így bejuthatnának képviselő-testületekbe. Az OCÖ ezért azt kéri a pártoktól, hogy a kedvezményes mandátum lehetőségét biztosító passzust újra foglalják törvénybe, mert a szervezet szerint csak a kisebbségi képviselők védhetik meg közösségüket a települési önkormányzatokban.

Kolompár Orbán az MTI kérdésére elmondta, hogy eddig 40 ezer aláírást gyűjtöttek össze a kedvezményes mandátum visszaállítása érdekében, és januárban a kérdés napirendre vételéhez szükséges 50 ezer aláírást átadják az Országgyűlés elnökének.

Annak kapcsán, hogy a kisebbségek parlament képviseletének megteremtését 2012 végéig tolta ki az Országgyűlés, közölte: ha a cigányság öntudatra ébredne, és ez nem pénz kérdése, bármikor átléphetné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Úgy fogalmazott: "addig, amíg minden pártnak megvan a maga díszcigánya, velük lehet konzerválni a romakérdést".

Idősebb Kozák János, az OCÖ elnökhelyettese, az ötpárti egyeztetés kezdeményezője úgy fogalmazott: a Magyar Gárda feloszlatásával a "sötét korszakot idéző ideológia" még nem szűnt meg, és ez sokkal komolyabb probléma, mint amit a gazdasági és pénzügyi válság okozhat. "Ez a szellem és ideológia beépül a rendőrségbe, az igazságszolgáltatásba, a közigazgatási szervekbe" - jelentette ki, hozzátéve: nem a jelenlegi helyzettől kell félni, hanem attól, hogy a parlamenti pártok nem ismerik fel a veszélyeket. Közölte: zéró toleranciát hirdetnek az erőszak és a szélsőséges megnyilvánulások ellen, mert egyetlen állampolgár sem élhet félelemben, kitaszítottként egy demokratikus jogállamban. Bárándy Gergely a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek azt mondta: a szélsőséges megnyilvánulásokat, a "gárdajelenséget" nem pusztán jogszabály-alkotási kérdésként, hanem komplex társadalmi problémaként kell kezelni. Az MSZP-s országgyűlési képviselő jelezte: a következő parlamenti ciklusban a szocialista párt újra beterjeszti a gyűlöletbeszéd szankcionálására irányuló törvénymódosító javaslatát.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt