2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Józsefváros vezetése nem akar roma központot
2009. 12. 18. 00:00

Benga Oláh Tibor, a józsefvárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke a képviselő-testület szerdai ülésén azt hangoztatta, nem lehetett volna az építési engedélyt megadni a központ számára.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a Szentkirályi utca 7. szám alatt, a hajdani dekoratőriskola többemeletes épületében hoznák létre a romaközpontot, amely két fővárosi intézményt, a Napházat és a Cigány Házat is befogadja. Az intézmény a tervek szerint a jövő év január elsején nyitotta volna meg a kapuit, de az elmúlt hónapokban több roma szervezet is tiltakozott az új központ létrehozása ellen, azt hangoztatva, hogy az épület alkalmatlan a feladat ellátására, és helyette országos romaközpontot szeretnének.

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke korábban azt mondta, a befogadásra váró két intézmény átadás-átvételének december 31-ig meg kell történnie. Hozzátette: a közbeszerzési pályázat kiírása után megkezdődhet a volt dekoratőriskola felújítása, januárban kiírhatják az intézmény igazgatói pályázatát, és tavasszal, de a legkésőbb nyár elején már az első programot is megtarthatják, fogadhatják a látogatókat. A 2400 négyzetméteres épület felújításához és funkció szerinti kialakításához a magyar állam 900 millió forinttal járul hozzá, az intézmény zökkenőmentes működése érdekében pedig a Miniszterelnöki Hivatal és az oktatási minisztérium közszolgálati szerződés keretében "indulásként" évente 100-100 millió forint értékű szolgáltatást vásárol a kulturális központtól - emlékeztetett a roma politikus.

A terveket keresztül húzhatja a kerületi vezetés, ugyanis a Józsefvárosi Önkormányzat szerint több ponton is törvénysértő módon járt el a VII. kerületi építési hatóság, amikor november 18-i határozatában engedélyezte a Fővárosi Önkormányzatnak, mint a VIII. kerület Szentkirály u. 7. szám alatti iskolaépület tulajdonosának, hogy az épületben belső átalakítással Fővárosi Roma Kulturális Központot alakítson ki.

A kerületvezetés szerint a Fővárosi Önkormányzat egyszerűen meg akarta kerülni a helyi önkormányzatot egy olyan ügyben, amely erősen a józsefvárosiak jogos érdekét érinti, ezért Józsefvárost fellebbez a döntés ellen és hatástanulmányokat vár a fővárostól.

A kerület vezetése hangoztatta, kezdettől fogva osztották több - a helyszínválasztást és a koncepciót élesen bíráló - roma szervezet álláspontját, mely szerint a Szentkirály utcai egyszerű, belvárosi iskolaépület alkalmatlan egy ilyen funkció betöltésére. A bírálók szerint a régi iskolaépület toldozása-foltozása a főváros és a kormány pót-cselekvése, mert a kulturális központ funkciójának betöltésére alkalmatlan intézmény eleve képtelen lesz érdemben segítséget nyújtani a cigányság oktatási és kulturális felzárkóztatásában. A bírálók szerint hiányzik a kulturális központ működtetésének pénzügyi háttere is.

Emlékeztettek, a helyi önkormányzat korábban több lehetséges más kerületi helyszínt ajánlott a főváros figyelmébe, sőt együttműködését is felajánlotta egy új, a funkcióra alkalmas és megfelelő környezettel rendelkező épület kialakítására, de a főváros e javaslatokat érdemi tárgyalás nélkül lesöpörte az asztalról.

A Fővárosi Önkormányzat tudatta: a központ megnyitásához szükséges építések engedélyeztetését a VII. kerülettől kérte és kapta meg, de a VIII. kerületi képviselő-testület szerint azonban az eljárás több ponton is törvénysértő.

Benga Oláh Tibor, a józsefvárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke a képviselő-testület szerdai ülésén azt hangoztatta, nem lehetett volna az építési engedélyt megadni a központ számára, mert az építési hatósági döntés meghozatala előtt hatástanulmányt kellett volna készíteni a központ megnyitásával járó környezeti hatásokról.

A józsefvárosi kerületvezetés azt is sérelmezi, hogy a Fővárosi Önkormányzat a közigazgatási eljárásról szóló törvényt megsértve, nem tekintette a helyi önkormányzatot az eljárásban ügyfélnek, holott egyértelmű, hogy Józsefváros jogos érdekét az ügy érinti.

Az önkormányzat emiatt fellebbez az erzsébetvárosi határozat ellen a Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalhoz, mint másodfokú hatósághoz a döntés hatályon kívüli helyezése és új eljárás indítása érdekében.

A VIII. kerület álláspontja szerint nem kaphatna a Fővárosi Roma Kulturális Központ addig engedélyt, amíg a Fővárosi Önkormányzat nem tisztázza, hogy az eddigi iskolaépület funkcióváltása milyen hatással lenne a környezetére, milyen mértékben terhelné azt. Józsefváros szerint egy ilyen nagy forgalmat generáló oktatási és kulturális központ megoldhatatlan parkolási problémákat generál a szűk, történelmi Belső-Józsefvárosban, illetve az épület funkcióváltása, az odatervezett állandó kulturális rendezvények a lakók nyugalmát is veszélyeztetik. Az épületre kiadott elsőfokú építési engedély egyáltalán nem rendelkezik az épület maximális befogadóképességének meghatározásáról, melynek alapján a környezeti hatásokat egyáltalán mérni lehetne.