2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Vaklárma" Iványi Gábor háza előtt
2009. 12. 15. 00:00

Iványi Gábor - aki a hajléktalanok, a romák és az elesettek, az áldozatok pártfogója - a szélsőjobb céltáblájává vált.

Iványi Gábor - aki a hajléktalanok, a romák és az elesettek, az áldozatok pártfogója - a szélsőjobb céltáblájává vált az utóbbi hónapokban tett a cigányellenes megnyilvánulásokat elítélő kiállása miatt, illetve azért, mert a többségi társadalom nevében bocsánatot mert kérni a cigányoktól a Tatárszentgyörgyön februárban agyonlőtt 27 éves édesapa és 4 éves kisfiának temetésén mondott imájában.



Iványi Gábor közleménye:

Vaklárma volt - minden bizonnyal - az a riasztás, melynek nyomán barátaink és híveink, valamint médiumok képviselői nagyszámban megjelentek a békásmegyeri Megbékélés Háza Templom parókiáján december 14-én 21.00-22.00 óra között.

Újságíró és szociológus barátaim társaságában kaptam a telefonhívást feleségemtől, hogy az otthonunkul is szolgáló parókia előtt 8-10 autó jelent meg és várakozik járó motorral, s a belőlük kiszálló férfiak egymást karlendítéssel üdvözölve a kerítésen át az ott álló családtagjaim felé a jó estét cigányok köszöntést engedték meg maguknak.

A kihívott és mindvégig szakszerűen, kifogástalan korrektséggel intézkedő rendőrök igazoltatták az érintetteket, akik arra hivatkoztak volna, hogy egy közeli forgatás technikai személyzetéhez tartoznak, a köszönést pedig családtagjaink bizonyára félreértették, nem nekik, hanem egymásnak szánták, tréfa volt.

Örülünk, hogy a helyzet tisztázódott, hogy a rendőrök gyorsan, bátran, szakszerűen intézkedtek, s hogy barátaink, híveink és a sajtó egymást értesítve percek alatt összeverődött a parókián, vagy telefonáltak, sms-t küldtek és szolidaritásukról biztosítottak. Ugyanakkor sajnáljuk a tévedésből adódó kellemetlenséget.

Mindazonáltal el kell mondanom, hogy a múlt hét pénteken ismeretlen személyek a nap folyamán több alkalommal ráálltak a parókia mindkét bejárójára, hosszan vizsgálták a ház környékét, majd a feléjük tartó egyházközségi gondnokot egyszer sem bevárva gyorsan távoztak. Azt is meg kell említenem, hogy folyamatosan érkeznek (ki tudja ki által közzétett email címemre és telefonszámomra) gyalázkodó és fenyegetőző írások. Legutóbb annak kapcsán, hogy az általam vezetett Wesley János Lelkészképző Főiskola Teológus Szakának dékánjával közösen a Pomázon ledöntött - előzőleg szélsőjobboldaliak által állított - fakereszttel kapcsolatban nyilvánosan hangot adtunk kritikánknak, kifejtve, hogy nem felszentelt vallási jelképnek, hanem provokatív, sőt rasszista céllal tákolt fahulladéknak tekintjük az alkotást. Hasonlóan email-en, sms-ben és véletlenszerű utcai találkozások alkalmával megtapasztalt szitoközönt váltott ki az is, hogy az elmúlt évben véghezvitt, roma családokkal szembeni bestiális gyilkosságok áldozatai temetésein és ezekkel kapcsolatos nyilatkozatokban egyértelműen fogalmazva nyilvánítottam véleményt a rendszerváltás utáni magyar történelem legszégyenteljesebb gaztetteiről.

Sem a családom, sem én nem félünk a köznyugalmat felkavaró, hordákban masírozó és fenyegetőző gazemberektől. Magyarországot azonban - nem félreértésből - féltjük és aggódunk, főleg a településeink szélén lévő házakban élő, sokféleképpen kiszolgáltatott roma és a folyamatosan gyalázott zsidó honfitársainkért, és minden életét, életformáját kisebbségben és ezáltal fokozottan veszélyeztetett helyzetben megélő testvéreinkért, barátainkért, hazánk fiaiért.

Hisszük azonban . így Hanuka és karácsony fényeinek világosságánál - Ésaiás (9,1) bátorítását: 2Nem lesz mindig sötét ott, ahol most szorongatás van."

Budapest, 2009. december 15.

Iványi Gábor
(Budapest egyik legszélső házában lakó lelkipásztor)