HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A szlovákiai Nagymihályban fallal különítik el a romákat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 December 12    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Közel három méter magas és több mint száz méter hosszú falat építenek a kelet-szlovákiai Nagymihályban (Michalovce) a Kelet lakótelep és a helyi romatelep között - jelentette a Bumm.sk című szlovákiai magyar hírportál pénteken.


Hirdetmény

A hírportál szerint a közeli romatelep lakói panaszkodnak, mivel a fal akadályozza őket abban, hogy keresztülmenjenek a lakótelepen. A város több lakója azonban örül a falnak, mondván, legalább megakadályozza, hogy a romatelep lakóit abban, hogy szemeteljenek és szennyezzék a környéket.

"A fal azért van itt, hogy ne járjanak erre a romák és ne csináljanak itt a rendetlenséget. A szeméttárolóból kitúrják a ruhákat, hulladékot és oda hordják, ahol élnek. A szemetet szétszórják az utakon. A lakóházak tövébe odacsinálnak. Ez már hosszú évek óta húzódó probléma, ezért örülünk annak a falnak" - nyilatkozta Gregor Ondrík, az egyik lakó a Sme című napilapnak.

Egy másik lakó szerint a fal a zajok ellen épül. A falat építő munkások is ezt mondták, bár ironikusan megjegyezték: ki látott már olyan zajárnyékoló falat, amely úgy akar védeni a gépkocsik okozta zajtól, hogy nem az út mellett húzódik.

A romáknak azonban nem tetszik a fal, szerintük egyértelműen azért épül, hogy megakadályozza a lakótelepen való áthaladásukat. "Gyakran járok arrafelé, zavar ez a fal, kerülnöm kell miatta. Azért építették, hogy ne járjanak erre a cigányok. A mieink a konténerek miatt jönnek ide, rendetlenséget csinálnak" - mondta a közeli telep egyik lakója, elismerve, nem is csodálkozik azon, hogy a lakosok panaszkodnak.

A nagymihályi városi hivatal szóvivője a Smenek viszont azt mondta: a fal sport céljából épül, például fallabdázásra illetve kosárlabdázásra is lehet használni, részben pedig zajárnyékolás lesz a feladata. Mint mondta, a beruházás 40 ezer euróba kerül.

A kelet-szlovákiai Eperjes melletti Osztrópatak (Ostrovany) község önkormányzata nemrégiben ugyancsak fallal szigetelte el a helyi cigánytelepet, így akarván megelőzni a bűncselekményeket.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Barátocskám, te nem is migráns vagy, hanem cigány

  • Hamarosan megvédheti doktori disszertációját

  • „Az én cigány ruháim magyarul szólalnak meg”

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb értékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt