HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kállai Ernő közleménye a MTV kisebbségi műsoraival kapcsolatos fejleményekről

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  közlemény
2009 December 07    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A körülmények és a feltételek további romlása esetén már csak puszta illúzióvá válna Magyarországon a közszolgálatiság. Az Országgyűlés 2009 novemberében elfogadta a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését. E törvény a következő évben mintegy 9,5 milliárd forinttal csökkentené a Magyar Televízió műsorkészítésre fordítható állami támogatását. Az elvonások következtében sajtóhíradások szerint felmerült a regionális stúdiók megszüntetése, valamint a 13 nemzeti és etnikai kisebbség műsorkészítés súlyos korlátozása.


Hirdetmény

A Magyar Televíziónak közszolgálati műsorszolgáltatóként törvényi kötelezettsége a kisebbségi műsorok készítése. Ez különösen fontos azért is, mert a kereskedelmi csatornák műsorkínálatában nem szerepelnek ilyen adások. Fontos hangsúlyozni, hogy a közszolgálatiság elve egy demokratikus és a kultúrák kölcsönös tiszteletén alapuló társadalomban megköveteli, hogy a többség mellett a kisebbségi közösségek is hozzájuthassanak az őket érintő, rájuk vonatkozó információkhoz, akár saját anyanyelvükön is. A kisebbségi műsorokkal kapcsolatban eddig is voltak problémák, hiszen a koradélutáni időpont miatt eleve csak kevesek számára voltak láthatók, valamint az elmúlt években folyamatos csökkent a műsorkészítésre fordítható összeg is. Megállapítható tehát, hogy a kisebbségi műsorkészítés helyzetének további romlása esetén már puszta illúzióvá válna a közszolgálatiság elve.

Az Alkotmánybíróság már 1994-ben arra figyelmeztetett, hogy a közszolgálatiság fenntartása kiemelt állami feladat, amelynek teljesítéséhez költségvetési garanciák is kellenek. Ezek biztosítása a mindenkori politikai döntéshozók felelőssége.

Hangsúlyozzuk, hogy a közszolgálatiság érvényre juttatása érdekében a Magyar Televíziónak törekednie kell a kisebbségi műsorok legalább eddigi színvonalának fenntartására a pénzügyi nehézségek ellenére is. Semmiképpen nem tartanánk elfogadhatónak, ha a tervezett megszorítások elsődleges kárvallottjai a társadalom kisebb létszámú és így csekélyebb érdekérvényesítési képességű csoportjai lennének.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt