2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Die Presse: a szélsőjobb malmára hajtotta a vizet a sajóbábonyi incidens
2009. 11. 30. 00:00

Sok romában bosszúvágy él a romákat célzó orgyilkosokkal, illetve a szélsőjobboldali Jobbik párttal és a hozzá kötődő Magyar Gárdával szemben.

A Die Presse szerint a Miskolchoz közeli településen november közepén történt incidens elkerülhetetlenül felidézi az olaszliszkai lincselés emlékét. A sajóbábonyi eset után azonban szélsőjobboldali médiumok a gyanú szerint roma támadók által elkövetett Marian Cozma-gyilkosságot is felemlegették.

Sok romában bosszúvágy él a romákat célzó orgyilkosokkal, illetve a szélsőjobboldali Jobbik párttal és a hozzá kötődő Magyar Gárdával szemben. Túlnyomórészt ez a két szervezet felelős azért, hogy Magyarországon az utóbbi időben felerősödtek a romákkal szembeni ellenérzések - írta az osztrák lap.

Póczik Szilveszter történész-kriminológus egy félig már leégett, lángokban álló házhoz hasonlította a többségi társadalom radikális elemei és a roma kisebbség közötti robbanásveszélyes helyzetet. Póczik úgy vélte, hogy a "cigánykérdésben" végre őszintén kellene beszélni, mert szerinte nem célravezető az a politika, amely kesztyűs kézzel próbálná megoldani a romák problémáját.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azt hangsúlyozta, hogy az egyetlen megoldás az lehet, ha a romák a saját kezükbe veszik a sorsukat. Elismerte, hogy számos roma "társadalomellenes" módon viselkedik, de ennek szerinte érthető okai vannak: egyrészt a roma kisebbség 1989 utáni erőteljes elszegényedése, másrészt pedig a tömeges munkanélküliség.

A polgárjogi aktivista szerint további súlyos problémát jelent a gettók kialakulása. Horváth Aladár "koncentrációs táborokhoz" hasonlította a roma gettókat, és figyelmeztetett, hogy ennek a jelenségnek nagyon káros hatásai vannak a roma fiatalok lelkére. "A gettókban felnövekvő roma gyerekek önképe, lelkiállapota és reményei azt a nyomorúságos, reményvesztett és kilátástalan világot tükrözi, amelyben élnek" - állította.