HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Egyházi cigány nemzetiségi középiskola születik

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  eger, székely, püspök
2009 November 27    Forrás: Kissné Oláh Anita - RomNet


Ez a cikk archív

Cigányság-munka-evangelizáció témában szervezett konferenciát Egerben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a hét elején. Székely János püspök atya, az MKPK cigánypasztorációs referense a konferencia résztvevőinek ismertette a plébánosoknak írt legújabb körlevelét, majd a RomNet-nek arról is nyilatkozott, hogy az Egyház a közeljövőben cigány nemzetiségi iskolát szándékozik létrehozni.


Hirdetmény

Cigányság-munka-evangelizáció címmel rendezett konferenciát Egerben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Migrációs Irodája a hét elején. A fórumra hazánk több pontjáról, Kárpátaljáról és Erdélyből is érkeztek a cigánypasztorációban elkötelezett cigány és nem cigány papok és szerzetesek, továbbá világi segítők is.

Székely János püspök atya, a MKPK cigánypasztorációs referense mindvégig részt vett a konferencián. Miután beszélt a munka teológiájáról, illetve aktualitásokról, ismertette azt a közelmúltban a plébánosoknak megküldött levelét, amelyben a további cigánypasztorációs munkájukhoz ad iránymutatást.

E levél felhívja arra a figyelmet, hogy az egyházközségeket befogadó közösségekké kell tenni. Ahogy azt a püspök atya elmondta, a cigány közösségeknek sajátos kultúrája sajátos lelkipásztorkodást követel meg. Megállapítja, hogy az örömhír átadásában a cigányok esetében fontos szerepe van a zenének, ahogy azt is, hogy a cigánypasztorációt nem lehet kívülről végezni.

Ahogy a dokumentumban áll, a szegénység nem jogosít fel a bűnözésre, és annak bagatellizálása nem hogy segítené a romákat, még növeli is az ellenük irányuló feszültségeket.

Hangsúlyozta a levél ismertetése során, hogy az Egyház küldetése nem a szociális és kulturális problémák megoldása, hanem mindenekelőtt az evangélium hirdetése. Mint mondja, az igazi fejlődés elsősorban nem pénz és struktúrák kérdése, mindinkább a lelkiismeretek, a mentalitás és az életmód átalakításával kezdődik.

Sürgeti egy olyan tananyag bevezetését az egyházi iskolákban, amely a cigányok és nem cigányok között lévő szakadék áthidalását segítené elő. Ugyanakkor, feladatának tartja azt is, hogy a cigány szülőket ráébresszék gyermekeik nevelésének és taníttatásának súlyos kötelezettségére. További fontos feladatként tekinti a cigánypasztorációra való képzést a papi továbbképzéseken, illetve legalább ennyire fontosnak ítéli meg a cigányság köreiből kikerülő papok, szerzetesek és világi apostolok képzését. Konkrét intézkedésként Budapesten, a jövő év elején kezdődő Hit Iskoláit említette, ahová olyan cigány hivőket várnak, akik közösségeikben hirdetnék az evangéliumot, illetve közösségszervezőként tevékenykednének.

A egyházi cigány nemzetiségi középiskola körülményeiről ekképp nyilatkozott a püspök: - A középiskola Budapesten működne, s szerzetesi fenntartású lenne. Cigány diákokat várna elsősorban, de nem kizárólag, nem cigány diákok előtt is tárva lenne a kapuja.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A cigányok harminc éve elszenvedői a túlóratörvénynek

  • ORÖ-s képviselők tucatjait hallgatták ki gyanúsítottként

  • KÁSLER MIKLÓS: A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK ELŐSEGÍTIK A TEHETSÉGEK KIBONTAKOZTATÁSÁT

  • Azért kellett mennie a CEU-nak, mert Soros támogatta a romákat?

  • Rafael Gyula: a baloldali pártok mondják fel a Jobbikkal való együttműködésüket!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt