HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A MACIKA tiltakozik forráselvonása miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  macika, mavika, ref
2009 November 27    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Trükkök százaival aprózza fel a cigányságra szánt forrásokat Teleki László miniszterelnöki megbízott, állítja a Macika elnöke, aki pénteki közleményében tiltakozik a közalapítványt ért 85 millió forintos forráselvonás miatt. A jövő évi költségvetésben a közalapítványtól elvont 85 millió forint a Roma Oktatási Alaphoz kerül, és ebből roma szervezeteket és intézményeket támogatnak majd. Solymosi Imre, a a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) elnöke úgy véli, a közalapítvány működése és a roma tanulók ösztöndíjazása ezzel veszélybe kerül.


Hirdetmény

Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott korábban elmondta: a 85 millió forint roma oktatási alaphoz történő átcsoportosításával a roma felsőoktatásba járó fiatalok ösztöndíj-rendszerét kívánja erősíteni, ugyanis a cigány származású diákok így magasabb ösztöndíjban részesülhetnek. Hozzátette: a közalapítvány nem fog sérülni, ugyanis a költségvetés módosításában olyan indítvány is szerepel, ami a második körben "visszarendezi" a 85 millió forintot.


NYILATKOZAT

A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány a cigányság integrációját szolgáló programok támogatásában több mint tíz éve kitüntetett szerepet lát el, s mint ilyen a roma lakosság körében az egyik legnagyobb ismertségnek és elismertségnek örvendő intézmény.

Míg a 2004. évi költségvetésről szóló törvényben 1.135 millió Ft volt a Közalapítványon keresztül finanszírozott programok állami támogatása, addig ez az előirányzat a 2008. évben 600 millió Ft-ra csökkent. Rendkívül fontosnak tartottuk volna, hogy a Közalapítvány által finanszírozott programok állami támogatása 2010-ben legalább nominális értékben elérje a 2008. évi szintet.

Ezzel szemben szomorúan kellett tapasztalnunk, hogy a 2010. évi költségvetésről szóló törvényben a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány támogatását 400 millió Ft-tal tervezete a Kormány. Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy Teleki László szocialista képviselő, a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, egy módosító javaslatával 85 millió Ft-ot vont el a Közalapítványtól. Ezzel a roma ösztöndíjakra 2010-ben kifizethető támogatás jelentős része egy jól működő, tekintélyes Közalapítványtól átkerül a Roma Oktatási Alaphoz, kétségessé téve ezzel a roma tanulók részére minden évben meghirdetésre kerülő tanulmányi ösztöndíj program kiírását 2010-ben.

Felhívjuk Teleki László figyelmét, hogy a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízottként és országgyűlési képviselőként nem azt várjuk el tőle, hogy trükkök százaival aprózza fel a magyarországi cigányság integrációjára előirányzott forrásokat, s nehezítse ezáltal azok nyomon követhetőségét. A magyarországi cigányság elvárja Teleki Lászlótól, hogy a meglévő szűkös források mellé új, kiegészítő támogatásokat keressen a roma ügyek támogatására. Amennyiben erre nem képes, úgy felszólítjuk, hogy gondolja meg érdemes-e tovább folytatnia kormányzati megbízatását.

Ezen nyilatkozatot aláíró cigány civil szervezetek képviselői fellépnek a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány és az általa a magyarországi cigányság társadalmi integrációja elősegítése érdekében végzett tevékenységének védelmében. Továbbá tiltakoznak Teleki László azon tevékenysége ellen, mellyel ellehetetleníti a tanulni akaró roma fiatalok jövőjét.

Budapest, 2009. november 26.

Solymosi Imre
Magyarországi Cigányokért
Közalapítvány elnöke

Kamarás István
Európai Integrációs Cigány Szövetség
elnöke

Horváth Béla László
Roma Diplomások és Értelmiségiek
Regionális Közhasznú Egyesülete
elnök

Bogdán László
Dél-Zselici Cigányok Szövetsége
elnök
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt