2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A MACIKA tiltakozik forráselvonása miatt
2009. 11. 27. 00:00

Teleki László 85 millió forint roma oktatási alaphoz történő átcsoportosításával a roma felsőoktatásba járó fiatalok ösztöndíj-rendszerét kívánja erősíteni.

Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott korábban elmondta: a 85 millió forint roma oktatási alaphoz történő átcsoportosításával a roma felsőoktatásba járó fiatalok ösztöndíj-rendszerét kívánja erősíteni, ugyanis a cigány származású diákok így magasabb ösztöndíjban részesülhetnek. Hozzátette: a közalapítvány nem fog sérülni, ugyanis a költségvetés módosításában olyan indítvány is szerepel, ami a második körben "visszarendezi" a 85 millió forintot.


NYILATKOZAT

A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány a cigányság integrációját szolgáló programok támogatásában több mint tíz éve kitüntetett szerepet lát el, s mint ilyen a roma lakosság körében az egyik legnagyobb ismertségnek és elismertségnek örvendő intézmény.

Míg a 2004. évi költségvetésről szóló törvényben 1.135 millió Ft volt a Közalapítványon keresztül finanszírozott programok állami támogatása, addig ez az előirányzat a 2008. évben 600 millió Ft-ra csökkent. Rendkívül fontosnak tartottuk volna, hogy a Közalapítvány által finanszírozott programok állami támogatása 2010-ben legalább nominális értékben elérje a 2008. évi szintet.

Ezzel szemben szomorúan kellett tapasztalnunk, hogy a 2010. évi költségvetésről szóló törvényben a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány támogatását 400 millió Ft-tal tervezete a Kormány. Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy Teleki László szocialista képviselő, a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, egy módosító javaslatával 85 millió Ft-ot vont el a Közalapítványtól. Ezzel a roma ösztöndíjakra 2010-ben kifizethető támogatás jelentős része egy jól működő, tekintélyes Közalapítványtól átkerül a Roma Oktatási Alaphoz, kétségessé téve ezzel a roma tanulók részére minden évben meghirdetésre kerülő tanulmányi ösztöndíj program kiírását 2010-ben.

Felhívjuk Teleki László figyelmét, hogy a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízottként és országgyűlési képviselőként nem azt várjuk el tőle, hogy trükkök százaival aprózza fel a magyarországi cigányság integrációjára előirányzott forrásokat, s nehezítse ezáltal azok nyomon követhetőségét. A magyarországi cigányság elvárja Teleki Lászlótól, hogy a meglévő szűkös források mellé új, kiegészítő támogatásokat keressen a roma ügyek támogatására. Amennyiben erre nem képes, úgy felszólítjuk, hogy gondolja meg érdemes-e tovább folytatnia kormányzati megbízatását.

Ezen nyilatkozatot aláíró cigány civil szervezetek képviselői fellépnek a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány és az általa a magyarországi cigányság társadalmi integrációja elősegítése érdekében végzett tevékenységének védelmében. Továbbá tiltakoznak Teleki László azon tevékenysége ellen, mellyel ellehetetleníti a tanulni akaró roma fiatalok jövőjét.

Budapest, 2009. november 26.

Solymosi Imre
Magyarországi Cigányokért
Közalapítvány elnöke

Kamarás István
Európai Integrációs Cigány Szövetség
elnöke

Horváth Béla László
Roma Diplomások és Értelmiségiek
Regionális Közhasznú Egyesülete
elnök

Bogdán László
Dél-Zselici Cigányok Szövetsége
elnök