2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sajnálatát fejezte ki a cseh kormány roma nők egykori sterilizációja miatt
2009. 11. 25. 00:00

kormány szerint hiba volt, hogy az egészségügyi intézmények a sterilizáció elvégzésekor nem ellenőrizték, hogy az érintett nő beleegyezett-e a beavatkozásba.

A bejelentés szerint a sajnálat kifejezése, amelyet Michael Kocáb cseh emberi jogi és kisebbségügyi miniszter kezdeményezett, nem egy konkrét esetre, hanem a múltban előfordult összes esetre, rossz gyakorlatra vonatkozik. A kormány szerint hiba volt, hogy az egészségügyi intézmények a sterilizáció elvégzésekor nem ellenőrizték, hogy az érintett nő beleegyezett-e a beavatkozásba.

Ugyanakkor határozatban utasították az egészségügyi minisztert, foganatosítson intézkedéseket annak megakadályozására, hogy a jövőben az ilyen esetek megismétlődhessenek.

Csehországban nem létezik semmiféle kimutatás arról, hogy a múltban hány nőt sterilizáltak akarata ellenére. A különféle jogvédő és roma szervezetek eltérő adatokkal dolgoznak. Roma aktivisták szerint a probléma leginkább az észak-morvaországi régiót, Ostravát érinti, ahol az 1989-es rendszerváltás után állítólag több tucatnyi ilyen eset történt. A problémára első ízben nyilvánosan az európai roma jogi központ 2004-ben kiadott egyik jelentése hívta fel a figyelmet. A problémával a cseh emberi jogi biztos hivatala is foglalkozott. Otakar Motejlhez mintegy 80, többnyire roma asszony fordult ez ügyben. A hivatal nem közölte, hogy ezek mind sértettek lettek volna.

"A kormány nyilatkozata megkönnyebbülést jelent számunkra, mert már legalább hat éve harcolunk igazunkért, de eddig semmit sem értünk el. Most legalább elismerték, hogy megsértettek minket" - nyilatkozott újságíróknak Marta Prusová, akit szintén akarata ellenére sterilizáltak. Az elmúlt években több bírósági perre is sor került, de többnyire negatív eredménnyel. A bíróság szerint az ügyek többsége régen történt, s a jogorvoslat már nem lehetséges.

"Ez nem bocsánatkérés, mert a kormány nem vállalhat felelősséget a személyes hibákért" - magyarázta újságíróknak Jan Litomisky, a kormány emberi jogi megbízottja. Hozzátette: minden egyes eset mögött konkrét kórház, konkrét orvos áll.

A cseh emberi jogi liga reagálása szerint a kormány gesztusa elégtelen, s a megkárosított nőket anyagilag is kárpótolni kellene. A liga úgy véli: csak egy első lépésről van szó. Követelni kell, hogy a következő kormányok a sértettek anyagi kárpótlásáról is döntsenek.