2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Lázár János: a kormány egyesre vizsgázott
2009. 11. 17. 00:00

Szombaton lakossági fórumot tartott Sajóbábonyban a Jobbik, ezt követően vasárnap szabadultak el az indulatok a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a roma lakosság között.

Lázár János, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a Borsod megyei településén a hétvégén történtekkel összefüggésben közölte: arra kérik az MSZP-t, hogy közbiztonsággal kapcsolatos "plakát- és kampányhadjáratát" függessze fel, mert a plakátokon szereplő, "közbiztonsággal kapcsolatos hazugságaikkal" szemben az a valóság, hogy Magyarországon a kormány láthatóan képtelen garantálni az emberek számára a biztonságot.

A politikus emlékeztetett: Sajóbábony polgármestere már több alkalommal jelezte a településének, valamint Miskolc egy részének nagyon súlyos problémáit, amelyek a közrenddel, közbiztonsággal kapcsolatosak.

Lázár János rámutatott, Magyarországon a legtöbb rendőrségi csapaterő-alkalmazás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történik, ahol heti rendszerességgel kell kivezényelni a csapaterőt azért, hogy rendet tegyenek. Ehhez a megyei főkapitányságnak minden szakmai felkészültsége és igyekezete ellenére nincs meg a megfelelő humánerőforrása - tette hozzá.

Szólt a Fidesz azon kezdeményezéséről, hogy Miskolc biztonsága érdekében külön közbiztonsági tervet kell megvalósítani a megyeszékhelyen, és "a rendőrség készenléti csapaterőit nem Szombathelyen kell állomásoztatni, ahol az országban legnagyobb a közbiztonság, hanem ott, ahol nagyon súlyos közbiztonsági problémák vannak".

Hozzátette, pártja álláspontja szerint a rendőrségtől a jelenlegi állománytábla szerint mintegy háromezer rendőr hiányzik. Az új kormányzat első feladata jövő nyáron ezért az, hogy e háromezer rendőrt soron kívül munkába állítsa, és a kiemelt veszélyességi övezetet jelentő településeken, így Miskolcon az állandó rendőri jelenlétet megerősítse - hangsúlyozta.

A magyar kormány Sajóbábonyban és Miskolcon nem képes garantálni a hétköznapok szintjén a közbiztonságot - jelentette ki Lázár János.

A miskolci polgármester azon kezdeményezésével kapcsolatban, mely szerint bizottság felállítására van szükség az ügyben, Lázár János közölte: a rendészeti bizottság kész a helyzet kivizsgálására, ha ez parlamenti vizsgálatot jelent.

A sajtótájékoztatón a szintén fideszes Pelczné Gáll Ildikó - aki a Borsod megyei területi listáról került be a parlamentbe - úgy vélekedett, a kormány cserben hagyta Miskolcot, hiszen a rendészeti miniszter ugyan megígérte, hogy rendkívüli forrásból a borsodi megyeszékhelyre fogja vezényelni a hiányzó 150-200 rendőrt, ám ezt az ígéretet nem tartották be.

A politikus szerint egy helyi közbiztonsági tervre van szükség. Ennek lényege az, hogy a választások után, a lehető legrövidebb időn belül - ha lehetőséget kapnak - hogyan tudják a megye, benne Miskolc közbiztonságát helyreállítani. Ez a terv arról szól, hogy infrastrukturális, képzési és humánerőforrás szempontból milyen lépéseket lehet majd tenni.

Pelczné Gáll Ildikó közölte: azt kérik Káli Sándortól, Miskolc MSZP-s polgármesterétől, ő ne hagyja cserben a város lakóit. "Ha ilyen nagyszerűen belátta, hogy a 2010-es költségvetésben semmiféle fedezet nincs arra, hogy a közbiztonságot helyre lehessen állítani, hogy meg tudja védeni a város lakóit (...), akkor arra kérjük, ne szavazza meg a 2010-es költségvetést" - fogalmazott az Országgyűlés és a Fidesz alelnöke, aki erről a Miskolchoz közeli Sajóbábonyban történtekkel kapcsolatban beszélt.

Káli Sándor hétfői közleményében úgy fogalmazott, a Sajóbábonyban történtek "azt vizionálják", hogy az ország nem választásra, hanem polgárháborús állapotokra készül. A polgármester közlése szerint a minisztériumi ígéretekből egyelőre nem lett semmi: Miskolcon továbbra is nyolcvan-száz rendőr hiányzik az utcákról.

Szombaton lakossági fórumot tartott Sajóbábonyban a Jobbik, ezt követően vasárnap szabadultak el az indulatok - többek között - a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a roma lakosság között.