2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Juhász: a szélsőjobboldali politikát folytatók a felelősek a történtekért
2009. 11. 17. 00:00

"Alapvetően a szélsőjobboldali politikát folytató, a Magyar Gárda betiltását tudomásul nem vevők, a nosztalgiacsendőrséget felállítók viselik a felelősséget a Sajóbábonyban történtek miatt".

A miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón úgy fogalmazott: " alapvetően a szélsőjobboldali politikát folytató, a Magyar Gárda betiltását tudomásul nem vevők, a nosztalgiacsendőrséget felállítók" viselik a felelősséget a Sajóbábonyban történtek miatt, de felelősök mindazok, akik összekacsintanak velük.

Kiemelte, hogy hétvégén a meglévő együttélési problémákra, valódi feszültségekre, kulturális különbözőségre alapozó, azokat tudatosan kihasználó félelem és gyűlöletkeltő politika eredményét lehetett látni. Szerinte egyesek úgy gondolták, hogy az indulatokat a végletekig fűtve szerezhetnek magunknak igazságot, vagy védhetik meg magukat, s megtorolhatják vélt, vagy valós sérelmeiket.

Juhász Gábor - miután a nemzetbiztonsági kabinet tájékoztatót hallgatott meg az igazságügyi és rendészeti minisztertől, a rendőrség bűnügyi főigazgatójától, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott és a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatójától - azt mondta: az ülésen elhangzottak igazolják, hogy szüksége volt a testület összehívására, mert a Sajóbábonyban kialakult helyzet veszélyezteti a társadalom békéjét, és hamis üzenetet küld az országról.

Hangsúlyozta: a kabinet ülésén megállapították, hogy a rendészeti szervek professzionálisan reagáltak a kialakult eseményekre, nincs sem létszámbeli, sem pénzügyi gátja a rend fenntartásának. A nemzetbiztonság kabinet a leghatározottabb fellépést kérte a rendészeti szervek vezetőitől.

Leszögezte, Sajóbábonyban is a törvény egyenlő mércéje szerint, egyforma következetességgel lép fel a rendőrség.

Juhász Gábor kitért arra: nincs ok okozati összefüggés a történtek és a rendészeti tárca azon törekvése között, hogy a betiltott társadalmi szervezetek működtetésében részt vevők tevékenységét határozottabban és következetesebben szankcionálja a bíróság.

Mint mondta, a kormány nem kíván változtatni a közterületek rendjét erősítő politikáján.

Közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt újabb két embert vettek őrizetbe

Újabb két embert vett őrizetbe a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság a Sajóbábonyban történtekkel kapcsolatban hétfőn; az eljárás közösség tagja elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik - közölte az MTI-vel a rendőrség kedden.

A borsodi településen a Jobbik szombati lakossági fórumának másnapján csaptak össze romák és a feloszlatott Magyar Gárda formaruhájába öltözött emberek.

A település nyugalmának megőrzése érdekében továbbra is fenntartják a fokozott rendőri jelenlétet mind a településen, mind a megye területén - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mint közölte, a sajóbábonyi eseménysorozat miatt a környező kapitányságoktól vontak el rendőri erőket vasárnap, jelenleg a fokozott rendőri jelenlétet más megyékből érkező rendőri erőkkel kiegészítve biztosítják.

Emlékeztetett arra, hogy korábban négy ember ellen indult eljárás a Sajóbábonyban történtek miatt, jelenleg - az újabb két őrizetbe vétellel - már hat ember ellen folytatnak vizsgálatot. Ebből három esetben a megyei rendőr-főkapitányság nyomoz, három ember ellen pedig a miskolci rendőrkapitányság indított vizsgálatot.