2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Most csend van a településen, de romák ácsorognak kinn az utcán"
2009. 11. 16. 00:00

A település rendjének biztosítására kommandós ruhába öltözött rendőrök érkeztek este Sajóbábonyba. A rendőrök felkérték a helyieket: maradjanak otthon.

A korábban feloszlatott gárda tagjai erre újra megjelentek a településen, ez indította el konfliktust. "Most csend van a településen, de romák ácsorognak kinn az utcán, a gárda pedig a 26-os számú főút bekötőútjánál van" - sorolta a polgármester. Hangsúlyozta: a rendőri erő biztosított, mindent megtesz azért, hogy helyreállítsa a rendet.

Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó - korábban a feloszlatott Magyar Gárda tagja volt - személy közölte: nem ők provokáltak, nem ők kezdték a konfliktust. Egy sajóbábonyi lakos azt mondta: a Jobbik szombati meghallgatása, fóruma váltotta ki az indulatokat. A rendezvényen három szónok volt. Míg a fórum tartott, a cigányok körülbelül 200-300-an összegyűltek az esemény helyszíne, az iskola előtt. A rendőrök szombaton is kint voltak, vasárnap viszont elszabadultak az indulatok. A romák egy piros színű Suzukit törtek össze, amely jelenleg is az út mentén áll, bezúzva az első, illetve a hátsó szélvédője is.

Müller Pálnét, a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, szocialista önkormányzati képviselőt ütötte meg egy roma nő, mert rajta kérte számon, mintha ő szervezte volna a Jobbik lakossági fórumát. A képviselőnő hangsúlyozta: feljelentést tett a rendőrségen. A településre az esti órákban több mint száz férfi és nő érkezett, akik közül többen a Magyar Gárda egyenruháját viselték. Mint az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondták, Nógrád, Borsod, Heves, de más megyékből is érkeztek. Õket a rendőrség nem engedte be a településre, amelynek határában és magában a kisvárosban továbbra is fokozott a rendőri jelenlét. A város szélén legalább száz helybeli roma is gyülekezett, ők egy égő máglya mellett csoportosultak, és indulatos mondatokat kiabáltak a feléjük közelítőknek.

A település rendjének biztosítására kommandós ruhába öltözött rendőrök érkeztek este Sajóbábonyba. A rendőrök felkérték a helyieket: maradjanak otthon a közrend biztosítása érdekében. Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány és Lakatos Attila, a Borsod megyei cigányvajda egyeztetnek egymással a Sajóbábonyban kialakult feszültség megoldása érdekében - tudta meg az MTI tudósítója. A megye rendőrfőkapitánya a történtek miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területére fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el. Az esetről Gaskó Bertalan, a megyei rendőrség szóvivője elmondta: garázdaság és testi sértés ügyében indított a rendőrség büntetőeljárást. A város határában vasárnap késő este már nem lehetett látni gárdistákat, és a romák is lassan szétszéledtek, ugyanakkor a fokozott rendőri jelenlét továbbra is érezhető, mind a város felé vezető úton, mind a településen.

A Jobbik szerint a Sajóbábonyban bekövetkezett "sajnálatos és tragikus cigányterror" bebizonyította, hogy a parlamenti pártok olyan mértékben leépítették a rendőrséget és a rendvédelmi szerveket, hogy azok képtelenek megvédeni a magyar lakosságot. A párt MTI-hez eljuttatott közleménye szerint kedden Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke és Kiss Róbert, az Új Magyar Gárda Mozgalom országos főkapitánya a helyszínen tájékozódik a kialakult helyzetről.