2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kormányszóvivő: soron kívül összeül a nemzetbiztonsági kabinet
2009. 11. 16. 00:00

A titokminiszter a további tájékozódás érdekében és az esetleges összehangolt kormányzati intézkedések meghozatalára soron kívül összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését.

Közleménye szerint jogos aggodalmat kelt az, ami Sajóbábonyban a hét végén történt.

Nem lehet napirendre térni afelett, hogy egy betiltott szervezet, a Magyar Gárda tagjai egy kiélezett helyzetben gyakorlatilag provokálják a kisebbségi lakosságot, amelyet "csendőrséggel" fenyegetnek. Ezt akkor sem lehetne tudomásul venni, ha ez a szervezet nem lenne betiltva: a kisebbséghez tartozók jogegyenlősége az alkotmányból következik - írja a szóvivő.

Hozzáteszi: másrészt a kisebbségi szervezetek sem vehetik saját kezükbe "válaszadásukat", vélelmezett fenyegetésükre nem válaszolhatnak "ellen-erőszakkal".

Minden állampolgárnak, minden állampolgári szerveződésnek szigorúan a törvényhez kell magát tartania. A rendvédelmi szerveknek pedig azt kell tenni, amit eddig: a legnagyobb határozottsággal védeni a jogállamiságot és a jogbiztonságot bárkivel szemben, aki ezt megsérti. Ennek semmi köze a napi politikához, ez törvényi kötelezettség - fogalmaz Szollár Domokos.

A titokminiszter a további tájékozódás érdekében és az esetleges összehangolt kormányzati intézkedések meghozatalára soron kívül összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését - ismerteti a közlemény.

Szombaton lakossági fórumot tartott Sajóbábonyban a Jobbik, ezt követően vasárnap szabadultak el az indulatok - többek között - a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a roma lakosság között.