2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Földre köpött a gyerek, összeverték érte a rendőrök?
2009. 11. 13. 00:00

Az orvosi igazolás szerint a gyerek zúzódásos sérüléseket szenvedett az arcán és az orrán. A rendőrök szerint intézkedésük jogszerű, szakszerű és arányos volt.

A gyereket szabálysértés miatt bevitték a helyi rendőrőrsre is, ahol a romák állítása szerint a sarokba állították és megverték. Az orvosi igazolás szerint a gyerek zúzódásos sérüléseket szenvedett az arcán és az orrán. A gyerek ellen eljárás indult garázdaság miatt. A rendőrök szerint intézkedésük jogszerű, szakszerű és arányos volt.

A tizenöt éves roma fiú unokatestvérével kerékpárral hazafelé tartott a temetőből, miután virágot vittek nagymamájuk sírjához, ekkor történt az incidens - tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot (RSK) Barna Gyula, a Phralipe Független Cigányszervezet országos alelnöke, aki egyben a mezőcsáti roma önkormányzat elnökhelyettese is.

A cigány vezető elmondása szerint a bicikli csomagtartóján ülő kamasz cigizett, ami kaparta a torkát, ezért földre köpött, de épp akkor, amikor elment mellettük egy gyalogos, civil ruhás rendőr. A roma vezető állítása szerint erre a rendőr leráncigálta a gyereket a csomagtartóról, majd szó nélkül ököllel arcon ütötte. Barna elmondása szerint erre a két gyerek ijedtében a biciklit hátrahagyva elszaladt a helyszínről, majd nagyjából félóra múlva a megütött kamasz visszament érte. Ekkor azonban már három rendőr várta a helyszínen.

Barna Gyula állítása szerint kollegái tétlensége közben a civil ruhás rendőr ekkor fel is pofozta a fiút, akit ezután bevitték a mezőcsáti rendőrőrsre. A roma vezető és a gyerek anyjának egybehangzó elmondása szerint itt hat rendőr püfölte és rugdosta a fiút, aki félelmében maga alá piszkolt, és vérezni kezdett az orra és az álla. Ezután pedig a sarokba állították. Elmondása szerint édesanyja már ebben az állapotban találkozott vele: a gyerek összepiszkolt ruhában zokogott a sarokban. Horváth Lászlóné azt mondta: a rendőrök másfél óráig tartották fogva a fiát, akit aztán az orvosi ügyeletre vitt. A kiállított orvosi igazolás szerint a gyerek zúzódásos sérüléseket szenvedett az arcán és az orrán. A Mezőcsáti Cigány Önkormányzat feljelentést tett a Borsod Megyei Főügyészségen egyelőre csak a civil rendőr ellen, az ügyészségi meghallgatások után döntenek majd további lépésekről.

Folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság - közölte az Roma Sajtóközponttal a kapitányság kommunikációs irodavezetője. Annyit azonban elárult: a civil ruhás rendőr szerint a gyerek provokálta őt a köpéssel és "beszólt" neki. A kommunikációs vezető szerint később pedig azért állították elő a fiút, mert "nem volt nála igazolvány, részeg volt, dühösen kiabált és támadóan viselkedett." Gaskó Bertalan azt azonban tagadta, hogy bárki megverte volna a gyereket.

Az RSK kérdésére elmondta azt is: a fiút nem szondáztatták meg. A kommunikációs vezető szerint a rendőri intézkedés másfél óráig tartott, jogszerű, szakszerű és arányos volt. Hozzátette: a rendőrség garázdaság szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt feljelentette a fiút a Tiszaújvárosi Városi Bíróságon. A Borsod Megyei Főügyészségen azt közölték: még nem kapták meg a cigány önkormányzat által tett feljelentést.