HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Veszélyben a roma tanulók 2010. évi ösztöndíja

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  macika
2009 November 06    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Veszélybe kerülhet a roma tanulók jövő évi ösztöndíja, ha az Országgyűlés jóváhagyja azt a módosító javaslatot, miszerint 85 millió forintot a Magyarországi Cigányokért Közalapítványtól (Macika) a Szociális és Munkaügyi Minisztérium roma oktatási alapjának utalnak át - jelentette ki Vajda László, a Cigány Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Zalaegerszegen.


Hirdetmény

Vajda László szerint ha az indítványt a parlament elfogadja, több ezer roma származású diáktól veszik el a pályázati lehetőséget, és több kérelmet kell elutasítani forráshiány miatt.

A Macika alapítvány 1994-től támogatja a tehetséges, jó képességű roma származású fiatalok közép- és felsőfokú tanulmányait. Az általános iskolákban 3,5 átlagot, a középiskolákban pedig 3,0 átlagot elérő diákok részesülhettek eddig évi 25 ezer forint ösztöndíjban.

Vajda László hozzátette: a módosító indítványt - miszerint 85 millió forintot az alapítványtól csoportosítsanak át szociális minisztérium roma oktatási alapjába - Teleki László országgyűlési képviselő (MSZP) indítványozta. Ugyanakkor a Nagykanizsán felsőoktatást folytató közösségi ház bővítését a helyi önkormányzat 70 millió forint önrészhez kötötte. "Ha a Macika közalapítvány állami költségvetéséből 85 millió forintot átutalnak a szociális minisztériumhoz, innen már csak egy lépésbe kerül, hogy a 70 milliós összeget átutaltassák a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzatnak" - közölte Vajda László.

Teleki László az MTI kérdésére elmondta: a 85 millió forint roma oktatási alaphoz történő átcsoportosításával a roma felsőoktatásba járó fiatalok ösztöndíj-rendszerét kívánja erősíteni, ugyanis a cigány származású diákok így magasabb ösztöndíjban részesülhetnek.

A képviselő hozzátette: a közalapítvány nem fog sérülni, ugyanis a költségvetés módosításában olyan indítvány is szerepel, ami a második körben "visszarendezi" a 85 millió forintot.

Teleki László cáfolta és "politikai csúsztatásnak" nevezte az elnök azon kijelentését, miszerint a közösségi ház fejlesztésére fordítják az alapítványtól elvont pénzt.

A képviselő elmondta; az alapítvány pénze nem érinti a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzat közösségi házát, de Göndör István (MSZP) országgyűlési képviselővel közösen beadtak egy másik módosító indítványt is, amely valószínűleg már érinteni fogja a közösségi házat, de ez a másik körben dől majd el.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt