2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Veszélyben a roma tanulók 2010. évi ösztöndíja
2009. 11. 06. 00:00

A Macika alapítvány 1994-től támogatja a tehetséges, jó képességű roma származású fiatalok közép- és felsőfokú tanulmányait.

Vajda László szerint ha az indítványt a parlament elfogadja, több ezer roma származású diáktól veszik el a pályázati lehetőséget, és több kérelmet kell elutasítani forráshiány miatt.

A Macika alapítvány 1994-től támogatja a tehetséges, jó képességű roma származású fiatalok közép- és felsőfokú tanulmányait. Az általános iskolákban 3,5 átlagot, a középiskolákban pedig 3,0 átlagot elérő diákok részesülhettek eddig évi 25 ezer forint ösztöndíjban.

Vajda László hozzátette: a módosító indítványt - miszerint 85 millió forintot az alapítványtól csoportosítsanak át szociális minisztérium roma oktatási alapjába - Teleki László országgyűlési képviselő (MSZP) indítványozta. Ugyanakkor a Nagykanizsán felsőoktatást folytató közösségi ház bővítését a helyi önkormányzat 70 millió forint önrészhez kötötte. "Ha a Macika közalapítvány állami költségvetéséből 85 millió forintot átutalnak a szociális minisztériumhoz, innen már csak egy lépésbe kerül, hogy a 70 milliós összeget átutaltassák a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzatnak" - közölte Vajda László.

Teleki László az MTI kérdésére elmondta: a 85 millió forint roma oktatási alaphoz történő átcsoportosításával a roma felsőoktatásba járó fiatalok ösztöndíj-rendszerét kívánja erősíteni, ugyanis a cigány származású diákok így magasabb ösztöndíjban részesülhetnek.

A képviselő hozzátette: a közalapítvány nem fog sérülni, ugyanis a költségvetés módosításában olyan indítvány is szerepel, ami a második körben "visszarendezi" a 85 millió forintot.

Teleki László cáfolta és "politikai csúsztatásnak" nevezte az elnök azon kijelentését, miszerint a közösségi ház fejlesztésére fordítják az alapítványtól elvont pénzt.

A képviselő elmondta; az alapítvány pénze nem érinti a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzat közösségi házát, de Göndör István (MSZP) országgyűlési képviselővel közösen beadtak egy másik módosító indítványt is, amely valószínűleg már érinteni fogja a közösségi házat, de ez a másik körben dől majd el.