2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Demonstrációt szervez az FCÖ a romaközpont létrehozásáért
2009. 11. 05. 00:00

Makai István abban bízik, hogy a Fővárosi Közgyűlés november 26-án napirendre veszi az intézmény alapítását.

Makai István, az FCÖ elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Fővárosi Közgyűlés október 29-én hozott döntésére nincs ésszerű és okszerű magyarázat, "a háttérben politikai alkuk születtek", s tiltakoznak az ellen, hogy a központ alapításáról szóló határozat meghozatalát november 26-ára elnapolták.

Bejelentette: demonstrációt hirdetnek november 24-ére a Városháza elé. A megmozduláson a kisebbségi jogok érvényesülése érdekében és a szlovákiai magyarság melletti szolidaritásból a szlovák nyelvtörvény elleni tiltakozó petíciót adnak át a főpolgármesternek.

A kormány és a főváros vezetése április elején jelentette be, hogy a VIII. kerületben, a Szentkirályi utca 7. szám alatt, a hajdani Dekoratőr Iskola többemeletes épületében hozzák létre a Fővárosi Roma Oktatási és Művelődési Központot, erről határozat is született.

A kezdeményezés bejelentésekor Kiss Péter akkori kancelláriaminiszter azt mondta: a 2400 négyzetméteres épület felújításához és funkció szerinti kialakításához a magyar állam 900 millió forinttal járul hozzá, az intézmény zökkenőmentes működése érdekében a Miniszterelnöki Hivatal és az oktatási minisztérium közszolgálati szerződés keretében "indulásként" évente 100-100 millió forint értékű szolgáltatást vásárol a kulturális központtól.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes április 7-én, amikor sajtóbejárást tartottak az épületben, közölte: a közbeszerzési eljárás májusban elindulhat, év végére befejeződik az épület felújítása, január elsején pedig megnyitja kapuit a létesítmény; a központ vezetői posztjára pályázatot írnak ki. Demszky Gábor főpolgármester akkor azt mondta, hogy a központ két fővárosi intézményt is befogad: a Napházat és a Cigány Házat.

Az új intézmény létrehozása ellen több roma szervezet is tiltakozott, azt hangoztatva, hogy az épület alkalmatlan a feladat ellátására, és országos romaközpontot szeretnének.

Makai István, az FCÖ elnöke csütörtökön azt mondta: a törvény által előírt kötelezettségüknek eleget tettek, a társadalmi egyeztetéseket lefolytatták, a központ létrehozását 40 roma szervezet és a főváros 20 kerületéből 14 írásos nyilatkozat támogatta.

Hozzátette: "a felelőtlen magatartást képviselő roma politikai szerepvállalás, a főváros vezetésének döntése és a roma lakosság érdekének tudatosan szembeállása" is hozzájárult ahhoz, hogy az intézmény alapítása tolódik. Hangsúlyozta, ne 3-4 roma vezető határozza meg, hogy legyen vagy ne legyen központ, a személyes érdekeket háttérbe kell szorítani.

Makai István abban bízik, hogy a Fővárosi Közgyűlés november 26-án napirendre veszi az intézmény alapítását, a közbeszerzési eljárás után a jövő év elején megkezdődhet a felújítás, és a legkésőbb március elsejével, az új igazgató megválasztása után meghatározhatják a következő évi feladatokat.

Az MTI kérdésére válaszolva az FCÖ elnöke közölte: feltételezi, hogy a józsefvárosi polgármester-választásnak nincs köze a romaközpont létrehozásához.