HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szlovákia: berlini fal épült a cigánytelep körül

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia
2009 Október 17    Forrás: Szilvássy József-Népszabadság


Ez a cikk archív

A kelet-szlovákiai Szentmihályfalva (Sarisské Michalany) számos külföldi média érdeklődésének középpontjába került szeptemberben, amikor a szélsőséges Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitost) tagjai meneteltek és tiltakoztak a községben a szerintük már elviselhetetlen helyi cigánybűnözés ellen. Napokon belül alighanem a két kilométerre levő Osztópatak (Ostrovany) nevétől lesz hangos a sajtó: a falu önkormányzata két méter magas és körülbelül százötven méter hosszú betonfallal kerítette körül a helyi cigánytelepet.


Hirdetmény

Falunk lélekszáma jelenleg 1787, ebből több mint ezer a roma. A lopások és más bűncselekmények már elviselhetetlenek, ezért voltunk kénytelenek így dönteni. Nem elkülöníteni akarjuk őket, hanem a fehérek vagyonát, kertjeit megóvni - közli Cyril Revák polgármester. Alzbeta Vecarevová az udvara felé mutat: - Már nappal sem merem kiengedni a baromfit, éjjel meg lakatot teszek a tyúkólakra is, hogy jusson belőlük legalább a vasárnapi ebédre, mert a szegényes nyugdíjamból nem sok húst vehetek. Karácsonyra nem lesz dióm, mert az éjjel mind lelopták a fáról - sóhajt nagyot.

Stanislav Leskiv, az egyik helyi képviselő folytatja: - Ezek gyilkoltak Szentmihályfalván, ahol leszúrták az élelmiszerbolt elárusítónőjét, aztán kifosztották az üzletet. Két fiatalkorú falubeli pedig nemrég félholtra ütlegelte az ottani focipálya szertárosát. A fél szemét kiverték, mert rajtakapta őket, amint a tévékészüléket akarták meglovasítani. Valahogy meg kell fékezni őket. A betonfalon csak egy kijárat van, így sokkal egyszerűbb számon tartani, hogy aki bemegy, mit visz magával - magyarázza.

A lezárt faluszélen nagy a sár, füstölnek a viskók rozsdás kéményei. - Ez itt a legújabb berlini fal, ilyet merészeltek felhúzni a pérónk köré! Pedig a legtöbb roma nem rosszabb a fehér embernél, legfeljebb szegényebb - áll elém egy fiatalember, aki Sanyóként mutatkozik be.

A kijáratnál egy férfi vár rám: - Én is helyi képviselő vagyok, a nevem azért nem mondom meg, mert félek a helybeli fehérek haragjától. Ostoba döntésnek tartom a fal megépítését, amely tudtommal tizenhárom-ezer eurót vitt el a szegényes önkormányzati kasszánkból. Napokon belül kitör a nemzetközi botrány, és úgyis le kell bontani, mint tíz évvel ezelőtt az ugyanilyen tákolmányt valamelyik cseh városban. Most majd jönnek a fejesek Pozsonyból, és megint ígérgetnek, mint nemrég Dusan Caplovic, a kisebbségi ügyekért felelős kormányalelnök. Aki biztatott bennünket, hogy növelik a szomszédos rendőrőrs létszámát, az önkormányzat költségvetését. Máig semmi sem valósult meg mindebből, miként a roma fiatalok művelődését segítő programból sem, amelyről már vagy másfél évtizede papolnak. Csoda-e, ha a legtöbb településen majdnem minden roma munkanélküli? Embertelen megpróbáltatásaikat pedig százméteres betonfallal sem lehet eltakarni - tör ki belőle a keserűség.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt