2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szlovákia: berlini fal épült a cigánytelep körül
2009. 10. 17. 00:00

Ez itt a legújabb berlini fal, ilyet merészeltek felhúzni a pérónk köré! Pedig a legtöbb roma nem rosszabb a fehér embernél, legfeljebb szegényebb.

Falunk lélekszáma jelenleg 1787, ebből több mint ezer a roma. A lopások és más bűncselekmények már elviselhetetlenek, ezért voltunk kénytelenek így dönteni. Nem elkülöníteni akarjuk őket, hanem a fehérek vagyonát, kertjeit megóvni - közli Cyril Revák polgármester. Alzbeta Vecarevová az udvara felé mutat: - Már nappal sem merem kiengedni a baromfit, éjjel meg lakatot teszek a tyúkólakra is, hogy jusson belőlük legalább a vasárnapi ebédre, mert a szegényes nyugdíjamból nem sok húst vehetek. Karácsonyra nem lesz dióm, mert az éjjel mind lelopták a fáról - sóhajt nagyot.

Stanislav Leskiv, az egyik helyi képviselő folytatja: - Ezek gyilkoltak Szentmihályfalván, ahol leszúrták az élelmiszerbolt elárusítónőjét, aztán kifosztották az üzletet. Két fiatalkorú falubeli pedig nemrég félholtra ütlegelte az ottani focipálya szertárosát. A fél szemét kiverték, mert rajtakapta őket, amint a tévékészüléket akarták meglovasítani. Valahogy meg kell fékezni őket. A betonfalon csak egy kijárat van, így sokkal egyszerűbb számon tartani, hogy aki bemegy, mit visz magával - magyarázza.

A lezárt faluszélen nagy a sár, füstölnek a viskók rozsdás kéményei. - Ez itt a legújabb berlini fal, ilyet merészeltek felhúzni a pérónk köré! Pedig a legtöbb roma nem rosszabb a fehér embernél, legfeljebb szegényebb - áll elém egy fiatalember, aki Sanyóként mutatkozik be.

A kijáratnál egy férfi vár rám: - Én is helyi képviselő vagyok, a nevem azért nem mondom meg, mert félek a helybeli fehérek haragjától. Ostoba döntésnek tartom a fal megépítését, amely tudtommal tizenhárom-ezer eurót vitt el a szegényes önkormányzati kasszánkból. Napokon belül kitör a nemzetközi botrány, és úgyis le kell bontani, mint tíz évvel ezelőtt az ugyanilyen tákolmányt valamelyik cseh városban. Most majd jönnek a fejesek Pozsonyból, és megint ígérgetnek, mint nemrég Dusan Caplovic, a kisebbségi ügyekért felelős kormányalelnök. Aki biztatott bennünket, hogy növelik a szomszédos rendőrőrs létszámát, az önkormányzat költségvetését. Máig semmi sem valósult meg mindebből, miként a roma fiatalok művelődését segítő programból sem, amelyről már vagy másfél évtizede papolnak. Csoda-e, ha a legtöbb településen majdnem minden roma munkanélküli? Embertelen megpróbáltatásaikat pedig százméteres betonfallal sem lehet eltakarni - tör ki belőle a keserűség.