2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megérkezett Budapestre a gyalogos roma menet
2009. 10. 11. 00:00

A mintegy 120 kilométeres távolság megtétele után a roma polgárjogi aktivista a Hősök terén felállított színpadról azt mondta: hosszú volt az út, de minden út egy kis lépéssel kezdődik.

A Jöjj és Lásd! elnevezésű akció keretében Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke néhány aktivistával és szimpatizánssal azért kelt útra, hogy petíciót adjon át a köztársasági elnöknek, amelyben arra kérik Sólyom Lászlót, emelje fel szavát a romák hátrányos megkülönböztetése ellen.

A mintegy 120 kilométeres távolság megtétele után a roma polgárjogi aktivista a Hősök terén felállított színpadról azt mondta: hosszú volt az út, de minden út egy kis lépéssel kezdődik. Õk ezt most megtették, a cigányságnak és a többségi társadalomnak kell a következő lépéseket megtenniük, hogy a romáknak is egyforma jogai legyenek az országban, és ne érje őket minden nap diszkrimináció az élet különböző területein - fogalmazott.

"Azért indultunk el, mert valami probléma van. Elnyomottak, kitaszítottak és megbélyegzettek vagyunk, pedig a 21. században az egyenlő jogokért, a szabadságért már nem kellene demonstrálni, ez elvárható lenne" - mondta Kállai László, hozzátéve, gyaloglásuk konkrét célja gyermekeik jövője.

Állítása szerint ma Magyarországon kilencszáz iskolában szegregáltan oktatják a cigány gyerekeket, kizárólag alapfokú képzésben lehet részük, naponta megalázzák őket, a szülők pedig mindezt eltűrik. Mától ebből elég volt - jelentette ki.

Feltette a kérdést, mit tesz az Oktatási Hivatal, a kormány, az oktatási tárca a gyermekek jövőjéért, majd megjegyezte, hogy a cigányságnak az iskolai szegregáció csak egy a számtalan problémája közül, a legfontosabbnak a foglalkoztatási helyzetet nevezte. Kállai László szerint, ha minden munkaképes roma munkát kapna, akkor csökkenne az oktatási és a szociális probléma.

Az igazságszolgáltatást említve annak a véleményének adott hangot, hogy a cigány emberek nagyobb büntetést kapnak azonos bűncselekmény elkövetéséért, mint a nem romák, ezért független bíróságot és egyenlő jogokat követelt. Bírálta a médiumokat is, mert - tapasztalata szerint - a cigányságról pozitív példát elvétve említenek.

A Hősök terére európai uniós, nemzeti színű és cigány zászlóval megérkező hattagú gyalogos menetet mintegy ötszáz, többségében vidékről, buszokkal érkezett szimpatizáns tapssal fogadta. A színpadon a Szilvási Gipsy Band, a Romano Drom és a Váradi Roma Café együttes zenélt, képviselőik ugyancsak tiltakoztak a kirekesztés és a romákkal szembeni erőszak ellen.

A demonstráció végén felolvasták az államfőnek címzett petíció szövegét, amelyben egyebek között azt kérik Sólyom Lászlótól, hogy vegye kezébe a vezető szerepet a cigányság integrációért folytatott küzdelemben, "végezze azt a feladatot, amire felesküdött: legyen a nemzet egységének megtestesítője és emelje fel a szavát azokért, akiket gettóba zárnak, akiket kiközösítenek és akiket nem hallgatnak meg".

A résztvevők ezt követően közösen, rendőri biztosítással indultak el a Sándor-palotához, hogy átadják a köztársasági elnöknek írt petíciót.