HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Népszabadság: Keményen bírálja a roma vezetőket Kállai László, a cigánymenet főszervezője

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Kállai, jászladány
2009 Október 10    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Keményen bírálja a roma vezetőket Kállai László, a cigánymenet főszervezője, véleménye szerint az országos roma vezetőknek már mind le kellett volna mondaniuk, miattuk fajult idáig a helyzet - állítja Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke, a cigányok hátrányos megkülönböztetése ellen tiltakozó gyalogosmenet főszervezője a Népszabadság szombati számában.


Hirdetmény

Kállai László csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy többen távol maradtak a menettől, úgy fogalmazott, "Farkas Flórián vagy Kolompár Orbán engedélye nélkül nem mertek találkozni velünk". A jászsági roma szervezet vezetője elmondta, korábban felhívta a kisebbségi önkormányzatok elnökeit, akik mozgósították volna a romákat, de csak akkor, ha pénzt kapnak érte. Amikor rájöttek, hogy ezért nem jár fizetség, visszaléptek - mondta, hozzátéve, a Jászságban így volt, kár lenne tagadni.

Úgy véli, a gyalogos demonstráció mindenképpen jelzés a társadalomnak. Az út során volt idejük beszélgetni egymással, és kitértek arra is, hogyan kellett volna viselkedniük az országos roma vezetőknek a cigányok elleni gyilkosságok után. Ezzel kapcsolatban Kállai László azt az álláspontját fogalmazta meg, hogy egytől egyig le kellett volna mondaniuk. "Majdnem húsz éve csak a saját szalonnájukat sütögetik, miattuk fajult idáig a helyzet" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy komolyan gondolja-e, hogy az országos roma vezetőké a legnagyobb felelősség, Kállai László kérdéssel válaszolt: "ki mástól várhatnánk, hogy tegyen valamit a cigányságért, ha nem a roma vezetőktől?" Úgy véli, lenne rá módjuk, többen is bent ülnek a parlamentben. "És nem csak akkor kell a cigányok közé menni, amikor az áldozatok temetése van, vagy jön a választási kampány" - tette hozzá.

A Sólyom László államfőnek átadandó petícióval kapcsolatosan azt mondta: szeretnék, ha a köztársasági elnök közbenjárna a pártoknál, hogy legyenek betartva a hatályos törvények. "A helyi kiskirályok most mindent megtehetnek, pedig a törvények tiltják a diszkriminációt, tiltják az iskolai szegregációt" - fogalmazott a roma vezető. Nem a törvényekkel van gond, hanem az alkalmazásukkal, azzal, hogy nem alkalmazzák őket - vélte, hozzátéve, ebben kérik a segítséget, és remélik, személyesen Sólyom Lászlónak adhatják át a petíciójukat.

Arra a kérdésre, áll-e még a terv, hogy egészen Brüsszelig elmennek, Kállai László azt mondta, egyelőre várnak, próbálják idehaza elintézni az ügyeiket. "Senki ne mondja rólunk, hogy egyből külföldre rohangálunk panaszkodni" - mondta.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt