2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Népszabadság: Keményen bírálja a roma vezetőket Kállai László, a cigánymenet főszervezője
2009. 10. 10. 00:00

Kállai László csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy többen távol maradtak a menettől, úgy fogalmazott, "Farkas Flórián vagy Kolompár Orbán engedélye nélkül nem mertek találkozni velünk".

Kállai László csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy többen távol maradtak a menettől, úgy fogalmazott, "Farkas Flórián vagy Kolompár Orbán engedélye nélkül nem mertek találkozni velünk". A jászsági roma szervezet vezetője elmondta, korábban felhívta a kisebbségi önkormányzatok elnökeit, akik mozgósították volna a romákat, de csak akkor, ha pénzt kapnak érte. Amikor rájöttek, hogy ezért nem jár fizetség, visszaléptek - mondta, hozzátéve, a Jászságban így volt, kár lenne tagadni.

Úgy véli, a gyalogos demonstráció mindenképpen jelzés a társadalomnak. Az út során volt idejük beszélgetni egymással, és kitértek arra is, hogyan kellett volna viselkedniük az országos roma vezetőknek a cigányok elleni gyilkosságok után. Ezzel kapcsolatban Kállai László azt az álláspontját fogalmazta meg, hogy egytől egyig le kellett volna mondaniuk. "Majdnem húsz éve csak a saját szalonnájukat sütögetik, miattuk fajult idáig a helyzet" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy komolyan gondolja-e, hogy az országos roma vezetőké a legnagyobb felelősség, Kállai László kérdéssel válaszolt: "ki mástól várhatnánk, hogy tegyen valamit a cigányságért, ha nem a roma vezetőktől?" Úgy véli, lenne rá módjuk, többen is bent ülnek a parlamentben. "És nem csak akkor kell a cigányok közé menni, amikor az áldozatok temetése van, vagy jön a választási kampány" - tette hozzá.

A Sólyom László államfőnek átadandó petícióval kapcsolatosan azt mondta: szeretnék, ha a köztársasági elnök közbenjárna a pártoknál, hogy legyenek betartva a hatályos törvények. "A helyi kiskirályok most mindent megtehetnek, pedig a törvények tiltják a diszkriminációt, tiltják az iskolai szegregációt" - fogalmazott a roma vezető. Nem a törvényekkel van gond, hanem az alkalmazásukkal, azzal, hogy nem alkalmazzák őket - vélte, hozzátéve, ebben kérik a segítséget, és remélik, személyesen Sólyom Lászlónak adhatják át a petíciójukat.

Arra a kérdésre, áll-e még a terv, hogy egészen Brüsszelig elmennek, Kállai László azt mondta, egyelőre várnak, próbálják idehaza elintézni az ügyeiket. "Senki ne mondja rólunk, hogy egyből külföldre rohangálunk panaszkodni" - mondta.