2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kanadába vándorolnak a szakképzett magyar romák
2009. 10. 08. 00:00

A szakképzett vagy átképzett romák leginkább Kanadába mennek, de nem menekültként, hanem munkavállalóként akarnak letelepedni.

A magyar Külügyminisztérium tisztázni igyekszik a kanadai vízumkényszer esetleges felújításáról szóló hazai félelmeket. A Roma Sajtóközpont (RSK) értesülései szerint a hazai romák körében mutatkozó új migrációs hullám az eddigiektől jelentősen eltérő vonásokat mutat: az elmúlt hetekben zömmel a piacképes szakmával rendelkező emberek indultak útnak, kimondottan munkavállalási céllal, mert itthon nem tudtak elhelyezkedni, mégis kértek a kisebbségi önkormányzatoktól az általában csak a menekültstátusz igényléséhez szükséges származási igazolást.

Állítólag pusztán azért, mert a már kint lévők azt jelezték: a kanadaiak ismerik a magyar romák hazai helyzetét, így most könnyebben adnak munkát nekik, mint korábban.

Az új roma migránsok többsége már felkészült, nyelveket beszélő, szakmával rendelkező emberekből áll, akiknek a munkájára itthon nincs, külföldön azonban van igény - állítják egybehangzóan az RSK által megkérdezett hazai kisebbségi vezetők.

A szakképzett vagy átképzett romák leginkább Kanadába mennek, de nem menekültként, hanem munkavállalóként akarnak letelepedni - hangsúlyozták a Kőbányai Cigány Kisebbségi Önkormányzatnál, ahol csak az elmúlt másfél hónapban több mint kéttucatnyian kértek származási igazolást, és már mindegyikük elhagyta az országot.

A szervezet elnöke, Gergely Károlyné arról tájékoztatott: a távozók többsége ugyanakkor kér az általában csak a menekültstátusz igényléséhez szükséges származási igazolást is, mert a már kint lévők szerint ezzel könnyebben kapnak munkát külföldön. Gergelyné a visszajelzésekre hivatkozva azt mondta: a már kint lévő romák szerint külföldön is tisztában vannak az elmúlt időszakban a magyarországi romákat sújtó itthoni előítéletes hangulat erősödésével, ezért adnak most könnyebben munkát romáknak, mint korábban.

Az országot elhagyókról a kőbányai roma vezető úgy jellemezte: zömmel olyan emberekről van szó, akik hiába végeztek el különböző államilag támogatott képzéseket, mégsem jutottak itthon munkához, így annyira elszegényedtek, hogy tudomása szerint sokuknak már a lakását is árverezik. Gergelyné hangsúlyozta: ezek az emberek jellemzően nem a "vakvilágba" mennek el az itthoni kilátástalanság elől, hanem úgy, hogy külföldön látnak lehetőséget foglalkoztatásukra, és a már kint lévő ismerősök révén biztosított lakhatásuk is.

Ugyanakkor Kanadában aggodalmat okozott a Magyarország felől az országba érkező új migrációs hullám. Valószínűsíthetően a kanadai aggodalmak egyik kiváltó okaként szerepelhet, hogy a repterekre megérkezőknél általában ott van a már említett, csak a menekültstátusz igényléséhez szükséges származási igazolás, így menedékkérőknek nézhetik őket akkor is, ha valójában nem ez a szándékuk. Sajtóhírek szerint a kanadai kormány már felszólította a magyar illetékeseket, hogy tegyenek lépéseket a migráció megállítására, és a kanadai bevándorlási miniszter már júniusi budapesti látogatásakor jelezte az aggodalmakat.

Jason Kenney szóvivője kanadai lapoknak úgy nyilatkozott, hogy Kanada egyelőre nem tervezi, hogy újra vízumkényszert vezet be Magyarországgal szemben, ugyanakkor úgy vélte: a vízummentes országok tisztában vannak vele, hogy ha nem tesznek eleget a vízummentesség kanadai előírásainak, akkor újra be lehet vezetni a vízumkötelezettséget. Nyáron egyébként a cseh romák migrációs hulláma kapcsán Jason Kenney megkérdőjelezte, hogy a Csehországból érkező menedékkérők valóban üldözöttek lennének, majd kanadai kormányzati körökben felháborodást váltott ki, hogy Csehország válaszlépéssel élt, amikor júliusban Kanada felújította a cseh állampolgárok elleni vízumkényszert.

A hazai migrációs sajtóhírekre reagálva a magyar Külügyminisztérium próbálja eloszlatni a félelmeket és félreértéseket. A tárca szóvivői irodája közleményt adott ki, melyben siet megerősíteni a kanadai miniszteri szóvivője által is elmondottakat. A közlemény hangsúlyozza: a magyar külügyi vezetésnek nincs tudomása arról, hogy új kanadai intézkedés lenne napirenden Magyarországgal szemben.