HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

EP jelentés a Roma Stratégiáról 2010-ben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  EP
2009 Október 08    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Nyílt napot tartott az Európai Bizottság regionális politikáért felelős főigazgatósága a "Régiók és Városok Európai Hete" keretében. Járóka Lívia néppárti EP-képviselő a rendezvényen elhangzott beszédében hangsúlyozta, hogy a romák integrációja minden tagállam gazdasági érdeke.


Hirdetmény

A kohéziós politikát értékelő szakmai műhelybeszélgetésen Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője hangsúlyozta, hogy az anti-diszkriminációs és emberi jogi megközelítés mellett, a romák társadalmi befogadásának gazdasági és pénzügyi vonatkozására is kellő hangsúlyt kell helyezni. Az integráció - fogalmazott a képviselőnő - ugyanis nem csupán erkölcsi kötelesség, hanem egyben az ország elemi gazdasági érdeke, hiszen a többségi társadalom elöregedésével párhuzamosan a legnagyobb kisebbséget alkotó romák száma dinamikusan nő, és például Magyarországon egyes várakozások szerint az évszázad közepére meghaladja majd az aktív népesség felét.

Járóka szerint a gazdasági szükségszerűséget jól példázza az oktatás területe, hiszen a társadalombiztosítási rendszer egyre súlyosbodó terheit a jövőben viselő népesség legnagyobb része most folytatja, vagy kezdi meg iskolai tanulmányait.

A képviselőnő hangsúlyozta, hogy a vonatkozó kutatások szerint az a befektetés, amely ahhoz szükséges, hogy egy roma gyerek elvégezze a középiskolát, később bőségesen megtérül a nemzeti költségvetéshez való hozzájárulásai révén. "Ahhoz, hogy a romák felnövekvő generációi ne a képzetlen munkanélküliek, hanem a foglalkoztatott, adófizető polgárok táborát gyarapítsák, olyan pártokon és ciklusokon átnyúló európai cselekvési terv szükséges, amely a problémákat a maguk összetettségében, egyidejűleg képes kezelni" - fogalmazott.

Járóka rámutatott, hogy az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában jövőre esedékes saját kezdeményezésű jelentésében egy ilyen, szilárd jogi alapokon nyugvó stratégia megalkotására fogja felkérni az újjáalakult Európai Bizottságot.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt