2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az MCF tiltakozik az "egy család, egy segélyezett" elv ellen
2009. 10. 08. 00:00

A 2010. január 1-jével bevezetni tervezett "egy család, egy segélyezett" éppen azokat a roma és nem roma családokat sújtaná, akik a társadalom alsó egyharmadában nyomorognak.

Mint közleményében az elnökhelyettes fogalmazott, a 2010. január 1-jével bevezetni tervezett "egy család, egy segélyezett" éppen azokat a roma és nem roma családokat sújtaná, akik a társadalom alsó egyharmadában szinte már embertelen körülmények között nyomorognak.

A tervezet szerint az egy család egy segélyezett elv bevezetése tizenkét milliárd forint megtakarítást jelentene az államnak, de nem számolnak ennek a gazdasági, szociális és társadalmi hatásaival, hogy éppen a legszegényebb embereken kívánnak spórolni - tette hozzá. Megjegyezte: "a segély hosszútávon megalázó annak, aki adja, és annak is, aki kapja".

Az elnökhelyettes hozzátette: az MCF Roma Összefogás Párt szerint a megoldás a rendelkezésre álló források célzott és ellenőrzött folyósítása, valamint a hosszú távú munkahely-teremtés és foglalkoztatás lehet. A párt "ehhez a munkához szakmai együttműködést és partnerséget ajánl, függetlenül attól, hogy az érintettek mely népcsoporthoz tartoznak" - írta közleményében.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a kormány döntése nyomán megváltoznak jövőre a rendelkezésre állási támogatás (rát) szabályai: azokban a családokban, ahol két vagy több aktív, tartósan munkanélküli van, e támogatásra csak az egyikük lehet jogosult. A kormány szerdai döntését ismertetve Budai Bernadett leszögezte: az új szabályok csak azokra a családokra vonatkoznak, ahol két vagy több rát-ban részesülő személy van, ott ahol egy rát-os és egy szociális segélyen lévő van, jövőre nem változik semmi.

Emlékeztetett: akkor részesülhet az aktív, tartósan munka nélküli személy rát-ban, ha számára nem tudnak sem közmunkát, sem valamilyen képzést biztosítani, ilyenkor ugyanis "rendelkezésre áll".

A rát szabályainak változása nem jelenti azt, hogy a kormány cserben hagyná a támogatási rendszerből ily módon kikerülőket - húzta alá szóvivő. Mint mondta, akik kiesnek a rát rendszeréből, kiemelt, előnyben részesített csoportként vehetnek majd részt az állami közmunkaprogramokban; ebben az esetben a foglalkoztatott legalább a minimálbérnek megfelelő juttatásban részesül, ez az összeg ma 71.500 forint.

Budai Bernadett felhívta arra a figyelmet, hogy ez lényegesen magasabb összeg, mint a rát összege, amely a nyugdíjminimummal azonos összegű, 28.500 forint.