2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyalogos roma menet indult Jászladányból Budapestre
2009. 10. 03. 00:00

Ha kell, hagyományt teremtenek ebből a kezdeményezésből, és évente újabb menettel követelnek maguknak egyenlő jogokat és egyenlő bánásmódot.

A Jöjj és Lásd! - gyalogos menet Jászladányból Budapestre elnevezésű akció keretében Kállai László mellett a szervezet néhány tucat aktivistája és szimpatizánsa kelt útra, hogy terveik szerint október 11-én, vasárnap - az ország minden tájáról hozzájuk csatlakozókkal együtt több ezres demonstráló tömeggé duzzadva - megérkezzenek Budapestre, a Hősök terére.

A tüntetők onnan vonulnak majd át a Sándor-palotához, hogy átadják Sólyom László köztársasági elnöknek a Magyarországon élő romákat érintő hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozó petíciójukat - közölte indulás előtti sajtótájékoztatóján Kállai László.

Az elnök hangsúlyozta, kiáltványuk elsősorban a közoktatásban tapasztalható szegregáció felszámolását sürgeti, de szót emel az igazságszolgáltatásban, az egészségügyben, a médiában és számos egyéb területen érzékelhető kirekesztés ellen is.

A három éve tartó országjáró kampány alatt hetvenöt iskolában jártan és "a látottak lesújtóak. Az önkormányzatok fittyet hánynak a törvényekre. Tetveseknek, büdöseknek koszosaknak bélyegzik gyermekeinket. Mocskos szájú polgármesterek szidják és rágalmazzák az édesanyákat. Ezt pedig nem tűrjük tovább, nem vagyunk mi állatok" - fogalmazott Kállai László.

Ha kell, hagyományt teremtenek ebből a kezdeményezésből, és évente újabb menettel követelnek maguknak egyenlő jogokat és egyenlő bánásmódot - tette hozzá.

Kállai László kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy reményei szerint ez az akció a rendszerváltás óta a legjelentősebb roma megmozdulás lesz Magyarországon. Ami pedig a hatását illeti, már azt is eredménynek értékelik, ha az államfő átveszi petíciójukat, és szorgalmazza a benne foglaltak megvalósítását - mondta.