2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romagyilkosságok: fordulatot hozhatnak a szakértői vélemények?
2009. 09. 28. 00:00

Az egyesített nyomozás adatai alapján a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg.

A rendőrség honlapján hétfő délután közölt információk szerint a 9 helyszínhez köthető, 6 halálos áldozattal, 5 sérülttel járó, 55 ember életét veszélyeztető bűncselekmény-sorozat ügyében a szakértői vélemények elkészültek, azokat az NNI tanulmányozza és értékeli, és ha szükségesnek tartja, kiegészítést kér. A közlemény szerint a nyomozók az elkészült szakvéleményeket előbb az előzetes letartóztatásban lévő négy gyanúsított elé tárják, és majd csak azután adnak tájékoztatást a sajtón keresztül.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy, 28 és 42 év közötti, Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsítanak, őket a kommandósok augusztus 21-ére virradóra fogták el egy debreceni, belvárosi szórakozóhelyen.

Bencze József országos rendőrfőkapitány múlt csütörtökön beszélt egy televíziós műsorban arról, hogy a hétvégére újabb DNS-vizsgálati és fegyverszakértői vélemények készülnek el, amelyek újabb fordulatot hozhatnak az ügyben.

Az altábornagy a feltételezett elkövetők elfogása után úgy nyilatkozott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján az őrizetbe vettek megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekménnyel.

Petőfi Attila, az NNI vezetője az elfogásról tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az előzetes letartóztatásban levő négy gyanúsított közül kettő DNS-mintája egyezik a romák elleni támadások helyszínein rögzítettekkel.

Múlt szerdán a Budakörnyéki Bíróság december 23-ig meghosszabbította a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős külön egysége kilenc súlyos bűncselekmény ügyében folytat eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.

Az egyesített nyomozás adatai alapján a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, és 63 lövést adtak le lakóházakra.