2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A KDNP együttműködik a Roma Szakkollégiummal
2009. 09. 25. 00:00

A Kereszténydemokrata Néppárt együttműködik a Roma Szakkollégiummal választási, kormányzati programja kidolgozásában.

A Kereszténydemokrata Néppárt együttműködik a Roma Szakkollégiummal választási, kormányzati programja kidolgozásában - közölte Halász Zsuzsa budapesti sajtótájékoztatón. A szóvivő bírálta a kormány cigányság politikáját, ennek kapcsán szólt Bajnai Gordon miniszterelnök azon bejelentéséről, hogy 200 diplomás cigány fiatalt kívánnak elhelyezni a közigazgatásban.

Szerinte a felvetés elvben nem rossz, ám a gyakorlatban kivitelezhetetlen, mert nem tudjuk, mit fognak csinálni, írnak-e ki pályázatot, nem tudjuk azt sem, hogy ki az a 200 fő, milyen szervezetek ajánlásával kerülnek be? Az elképzelés azért is hiteltelen, mert egy olyan kormány indítványozta, amely olyan roma vezetőkkel kooperál, akik évek óta nem tudnak elszámolni a cigányságra költött pénzekkel, a pályázati pénzeket pedig többek között balatoni mulatozásokra költik el.

Halász Zuzsa szerint kérdés az is, hogy a 200 fiatal elhelyezéséből hogyan lesz roma integráció, miközben a kormány a különleges nevelési igényű gyerekek pedagógusainak bérpótlékát elvette, miközben az erőszakos iskolai integrációt erőlteti, a Roma Versitas programra nem ad pénzt és a cigányság nyomorával nem hajlandó szembenézni.

Halász Zsuzsa közölte: a hiteltelen kormány azért találta ki ezt a programot, mint szépségtapaszt, mert attól politikai hasznot remél. Emlékeztetett Teleki László miniszterelnöki megbízott kijelentéseire is, amely szerint kétszázötvenezer cigányszavazatot kell összeszedni úgy, hogy közben ne veszítsék el a rasszista szocialisták támogatását sem.

Kamarás István, a Szent István egyetemhez tartozó Roma Kollégium igazgatója arról beszélt: a balliberális kormánynak tudható be a korábban soha nem tapasztalható cigányságellenesség, az, hogy félkatonai szervezek jöttek létre, valamint, hogy e kormány regnálása idején öltek meg ártatlan cigány embereket, gyerekeket. Hozzátette: mindehhez azok a cigány vezetők is asszisztáltak, akik a balliberális kormányhoz köthetők.

Szerinte a 2002 óta hatalmon lévő balliberális kormányok soha nem látott mélységbe taszították a magyarságot, a magyarországi cigányságot.

Nemcsak a lassan éhséglázadásba forduló szociális nyomorról, a cigányság kilencven százalékos munkanélküliségről van szó, hanem morális és erkölcsi válságról is.

Úgy véli: Gyurcsány emberei tarthatatlan ígéretekkel jönnek elő, és elvárják, hogy hallgassunk és higgyük el mindezt. A cinikusság netovábbja, hogy az új kormány kontójára gyártanak új programokat a cigányságnak, miközben inkább bocsánatot kellene kérniük a cigányságtól.

A Roma Szakkollégium vezetője szerint az elképzelés a cigány diplomások előrejutásában előrelépés, ennek örülnek, de annak nem örülnének, hogy a kétszáz cigány fiatal csak a Romaversitas Alapítvány holdudvarából kerüljön ki. Sajnos azonban azt tapasztalják, hogy a programmal kommunista pártkatonák képzését szeretnék elérni, pedig ehelyett sikeresen el lehetne indítani a cigányság polgári fejlődését. Mint mondta: a Roma Szakkollégium, valamint több száz más roma értelmiségi is szeretne bekerülni a programba, ezért azt kérik a kormánytól, hogy a kétszáz fiatalt egy civil szervezetekből alakuló grémium válassza ki szakmai alapon.

Oláh Adrienn, a szakkolégium tagja mutatta be a szervezetet. Mint mondta: szakmai és kulturális közösségről van szó, tagjai többek között az ELTE, a Pécsi, a Corvinus és a Szent István Egyetem hallgatói. 2005-ben jött létre, fő célja a roma identitás megerősítése. Minden találkozójukra közéleti személyiségeket hívnak meg. Jelenleg 35 hallgatójuk van, anyagi lehetőségeik nem teszik azonban egyelőre lehetővé több tag felvételét.