2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szeptember végéig regisztrálhatják magukat a roma szervezetek az Európai Roma Fórumba
2009. 09. 16. 00:00

A fórum 2005 decemberében azzal a céllal alakult, hogy képviselje az Európában élő 12 milliónyi cigányságot.

A fórum 2005 decemberében azzal a céllal alakult, hogy képviselje az Európában élő 12 milliónyi cigányságot, elérje alapvető jogainak érvényesülését a gyakorlatban is, megelőzze a rasszizmust és diszkriminációt, és elősegítse beilleszkedésüket szülőhazájuk társadalmába. Az Európa Tanács mellett működő roma szervezet létrehozását 2001-ben Tarja Halonen finn államfő kezdeményezte azzal a céllal, hogy az európai roma közösségek nemzeti és nemzetközi képviselőik révén véleményalkotási fórumhoz jussanak.

Magyarországot Daróczi Ágnes, a Romédia Alapítvány kurátora, Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, Kalányos Zsolt, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének jelöltje, valamint Kolompár Orbán, az OCÖ és a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának elnöke képviseli az európai szervezetben.

Az Európai Roma Fórum a RomNetnek küldött tájékoztatásában arra kér minden érdekelt roma civil szervezet, hogy 2009. szeptember 30-ig kitöltve küldje el jelentkezési szándéknyilatkozatát az ERTF Titkárságára, az [email protected]; [email protected] e-mail címre. Felhívják a figyelmet, hogy csak a Fórum három hivatalos nyelvének valamelyikén (romanesz, angol, francia) kitöltött jelentkezéseket áll módjukban elfogadni!

A közlemény szerint az ERTF Titkárság az adatlapon feltüntetett valamennyi követelménynek mindenben megfelelő jelentkezők közül listát állít minden tagországban, a feltételeknek megfelelő civil szervezeteknek ezután meg kell szervezniük adott tagállamban a Nemzeti Ernyőszervezet alakuló ülését, amelyen dönteni kell arról, hogy a szervezet a Fórum tagjává szeretne válni. Az ülésen a jelenlevő civil szervezetek legalább 75%- nak egybehangzóan ki kell nyilvánítania a Nemzeti Ernyőszervezethez való csatlakozását.

A sikeres alakuló ülést követően a szervezeteknek hivatalos tagfelvételi kérelmet kell küldeniük az ERTF Végrehajtó Bizottságának, majd a tagsági jogviszonnyal rendelkező Nemzeti Ernyőszervezet egy képviselőt delegálhat az ERTF Plenáris Ülésére.

Az ernyőszervezet megalakításával kapcsolatos kérdésekkel az Európai Romák és Travellerek Fórumának titkárságához is lehet fordulni:

Telefon: + 33 3 90 21 53 50 vagy + 33 3 90 21 43 41
Fax: + 33 3 90 21 56 58
E-mail: [email protected] vagy [email protected]
Web: http://ertf.org/en/index.html
Hétfőtől Péntekig 09.30 - 18:00