HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Támogatták a kisebbségi ombudsman beszámolóját

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, Kállai
2009 Szeptember 15    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Támogatta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman múlt évi tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága keddi ülésén.

Hirdetmény

A testület a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának a 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolóját 16 igen és két tartózkodó szavazat mellett találta általános vitára alkalmasnak.A bizottság ugyanilyen arányban támogatta az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot.

Kállai Ernő közölte: a múlt évben megduplázódott a hozzá beérkezett ügyek száma a korábbi évekhez képest, és egyre több a szociális ügyekkel kapcsolatos panasz. Elmondta, a kisebbségi kulturális intézmények átfogó vizsgálata novemberben fejeződik be, és amelynek során nagyon sok anomáliát, szabályozottsági hiányt tártak fel.

Egy másik nagy vizsgálat is zajlik, amelyben a romák helyzetének javítására, az elmúlt tíz évben fordított pénzek felhasználását elemzik. "E támogatásokról (...) nem lehet tudni, célba érkeztek-e. Az azonban biztosan kijelenthető, hogy úgy tűnik, nem hozták meg azokat az eredményeket, amelyek vártunk volna az elmúlt tíz évben ebben a kérdésben" - fogalmazott Kállai Ernő hozzátéve, hogy ez felvet egy komoly problémát, mégpedig azt: nem tűnik korszerűnek az etnikai adatok kezelése Magyarországon. Közölte, ezért ebben a kérdésben az adatvédelmi biztossal közös vizsgálatot indítottak.

Kállai Ernő kitért arra, a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban javaslatot tett korábban az egyenlő bánásmódról szóló törvény kiterjesztésére, amely révén hatékonyabban lehetett volna fellépni az úgynevezett gyűlöletbeszéddel kapcsolatos ügyekben. Ez összhangban lett volna az Alkotmánybíróság megfelelő értelmezésével is - fűzte hozzá.

Teleki László (MSZP) kiemelkedőnek nevezte Kállai Ernő munkáját, és - mint mondta - a kisebbségi önkormányzatok érzik, hogy van egy intézmény amelyhez fordulhatnak.

Farkas Flórián (Fidesz) konkrétumokat nem említve azt mondta, hogy többet várt volna romaügyben a biztostól.

Varga László (Fidesz) a romaügyekkel kapcsolatos felszólalásokhoz kapcsolódóan azt hangsúlyozta: be kellene fejezni a pártpolitikát romaügyben!Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt