2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Basescu etnikai hovatartozásuk vállalására biztatja a romákat
2009. 09. 10. 00:00

Az elnöki pár az ünnepség során maga is cigánytáncot járt, azonosulva az ünnep hangulatával.

A román államfő a Ford craiovai gépkocsigyárának bemutatójáról sietett Costesti településre, a hagyományos fesztiválra. Nem kisebb személyiség fogadta őt, mint a romák "királya", Florin Cioba. A televíziós tudósítások szerint az asszonyok sorra ölelgették és csókolgatták a közvetlen természetéről ismert Basescut és feleségét.

"Cioba király" plakettet adományozott az elnöknek, ezen kívül aranypénzzel kedveskedett neki, amelyen az ő "királyi házának" jelképei voltak láthatók. Az államfő neje sárga szoknyát és batikolt selyemkendőt kapott Cioba lányától, Luminitától.

Az elnöki pár az ünnepség során maga is cigánytáncot járt, azonosulva az ünnep hangulatával. "Ez az elnök a nép mellett áll, nem diszkriminálja a romákat" - mondta Cioba, aki az elmúlt hetekben aranydiplomát küldött Madonnának is, köszönetképpen azért, hogy az amerikai popsztár bukaresti koncertjén a közönség hurrogása közepette is szót emelt a romák megkülönböztetése ellen. A "király" örömmel állapította meg, hogy Basescu személyében először fogadta el a meghívást az ünnepre egy román államelnök.

"Itt most eszünk és iszunk, nem szavazunk!" - hangoztatta Cioba, utalva arra, hogy hamarosan elnökválasztás lesz Romániában, és Basescu is versenybe száll második mandátumáért. Maga az elnök is igyekezett eloszlatni minden gyanút, amely szerint szavazatgyűjtésre jött volna. "Nem választási kampány céljából jöttem, hanem a romák kultúrája és hagyománya iránti tiszteletből" - mondta.

Tanácsokkal is szolgált a romáknak, biztatva őket, hogy gyermekeiket járassák iskolába és vállalják őszintén etnikai hovatartozásukat, már csak azért is, mert a legutóbbi népszámlálás eredményeként papíron kevesebb roma él az országban, mint a valóságban.

A Basescuval nem rokonszenvező román sajtó egy része mégis merő kampányfogásnak minősítette az államfő látványos - a média által élénk figyelemmel kísért - ünneplését. A Cotidianul című naplap például sietett emlékeztetni egy régebbi történetre, amely korántsem Basescu "romaszeretetét" látszott bizonyítani.

Egyszer az egyik televízió riporterhölgyének a kezéből kiragadta a mobiltelefont, mivel zavarta, hogy vásárlás közben kérdezi és fényképezi őt. A készüléket az államfő később visszajuttatta tulajdonosához, de a telefon memóriája rögzítette, amint Basescu, immár gépkocsijában ülve, feleségének kijelentette: "milyen agresszív volt ez a büdös cigány". Elszólása miatt a diszkriminációellenes tanács megrovásban részesítette Basescut, aki azonban bíróságon támadta meg a döntést.

Az eset után egyes sajtókommentárok azt fejtegették: a román lakosság cigányellenes részében bizonyára nőtt az államfő népszerűsége.