HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romák tüntettek az edelényi polgármester ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  molnár, oszkár, edelény
2009 Szeptember 07    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Edelény polgármesterének távozását követelte a közéletből és a politikából mintegy 400-500 roma hétfőn délelőtt az edelényi városháza előtt. Molnár Oszkár, aki egyúttal a Fidesz országgyűlési képviselője, a demonstrálók szerint a legutóbb nyilvánosságra került nyilatkozatával bebizonyította: nem méltó a képviselőségre, szélsőséges, rasszista kijelentéseket tett, megrágalmazta a cigány asszonyokat.

Hirdetmény

Káló Károly, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hátrányos Helyzetű Ifjak (Magyarok, Romák) Azonos Szintű Oktatásáért Szociális, Kulturális és Oktatási Egyesület (Bhim Rao) elnöke beszédében úgy fogalmazott: ma Magyarországon cigányembereket ölnek, és megalázzák a cigányságot.

"Molnár Oszkár szerint mi nem vagyunk emberek, sőt, még az állatoknál is alábbvalónak tart minket" - jelentette ki, utalva arra, hogy Molnár Oszkár egy kereskedelmi televízió híradása szerint egy képviselő-testületi ülésén azt állította: szándékosan ártanak születendő gyereküknek a roma nők azért, hogy emelt szintű családi pótlékot kaphassanak.

Káló Károly úgy vélekedett: a cigányság megbecsüli időseit, óvja gyermekeit, s "a cigányoknál a család szent és sérthetetlen". Az elmúlt húsz évben nem volt példa arra, hogy egy parlamenti képviselő, egy polgármester ilyen nyíltan rasszista, uszító kijelentéseket tegyen, és amíg politikusok ezt büntetlenül megtehetik, nem mondhatjuk, hogy szabad országban élünk - tette hozzá.

"Elutasítjuk ezeket a rágalmakat, kérjük Molnár Oszkárt, kérjen bocsánatot a cigányságtól" - fogalmazott az egyesületi elnök, hozzátéve: a parlamenti pártokat és szervezeteket pedig arra kéri, határolódjanak el Molnár Oszkártól.

Daróczi Ágnes, a Phralipe elnökhelyettese a polgármesteri hivatal ablakaira mutatva azt mondta: "Edelény neve manapság mocskos szájú, gyalázkodó polgármesteréről híres".

Nem egyszerűen a cigányokat ért sérelem miatt tiltakoznak, hanem az országot, a demokráciát, a jogállamot ért sérelem miatt is - hívta fel a figyelmet.

"Ez a polgármester a jogállamot sértette meg, amikor minket sértett meg, ez a polgármester egy aljas, hitszegő, esküszegő", mert nemcsak a "fehérmagyarokra, hanem a feketemagyarokra, miránk is felesküdött", amikor azt mondta, a mi érdekeiket is képviseli" - hangoztatta Daróczi Ágnes.

"Tételezzük fel", hogy valóban történt olyan gyalázat, amelyet ez a polgármester állított, akkor az lett volna az alapvető kötelessége, hogy azonnal feljelentést tesz, ezzel megvédi a még meg sem született gyermeket, és miután ezt nem tette meg, törvényt sértett, cinkossá lett egy bűntényben. Most, hogy országos botrány lett az ügyből, most igen, ismeretlen tettes ellen, védőnőre, orvosra hivatkozva feljelentést tett - hangsúlyozta a Phralipe elnökhelyettese, aki beszédében azt is megkérdezte, ugyan milyen orvosra lehet ebben az ügyben hivatkozni. "Ugyan melyik orvosra? Egyenesen Mengelére, mert Mengele és fasiszta társai voltak olyanok" - adott választ saját szónoki kérdésére.

A demonstrálók - akik közül többen transzparenst tartottak fel "Nincs gyógyszerünk, sem kalapácsunk!" Méltóságot mindenkinek!", "Az anyaság szent!" feliratokkal - a szónokok minden megnyilvánulását hosszas tapssal, bekiabálással köszöntötték, és hangosan, folyamatosan skandálták: "mondjon le, mondjon le, nem tűrjük, nem tűrjük"!

Molnár Oszkár - akinek hivatali szobájába minden bizonnyal jól felhangzott a demonstráció minden szava - egy rögtönzött sajtótájékoztatón azt mondta: bíróságon bizonyítja mindazt, amit állított, mert szerinte az, amiről beszélt, "országos jelentőségű dolog", nem borsodi specifikum.

Nem mondok le - szögezte le az országgyűlési képviselő.

Miután múlt héten csütörtökön nyilvánosságra kerültek Molnár Oszkár szavai, Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy a Fidesz helyi ügynek tekinti az edelényi polgármester által elmondottakból kirobbant vitát.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt