HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

BBC: A magyar romák lemaradtak az ausztrál bennszülöttektől

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ózd, bbc
2009 Szeptember 03    Forrás: VG Online - Bányai Gyula


Ez a cikk archív

A napokban Ózdon vizsgálódott a Jobbik szélsőjobboldali párt romaellenességéről a BBC tévé tudósitója.

Hirdetmény

Dominic Hughes párhuzamot von a magyar romák és az ausztráliai elszegényedett bennszülött közösség sorsa között. A brit újságiró az észak-magyarországi Ózd külvárosát kereste fel, amely szerinte Európa egyik leghátrányosabb közössége.

A település szélén álló telep - azaz nyomornegyed, - mintegy 400 romának, cigánynak ad othont. Olyan épületekben laknak, ahol régebben a közeli acélművek dolgozói laktak, de a körülmények valóban rettenetesek.

Sok ablak nincs beüvegezve, a háztetőkön hiányoznak a cserepek, egyes épületek már roskadoznak. Éppen csak néhány nyilvános illemhely és csap található az egész közösség kiszolgálására. A forró nyári napon a gyermekek mezitláb játszanak a porban, de ez sem enyhíti a komor, némileg fenyegető légkört. "Sok roma fél amiatt, hogy a szélsőségesek céltáblája."

A BBC tudósitóját a látottak a közel egy évtizeddel ezelőtti élményére emlékeztették, amikor a BBC sydney-i tudósitjaként négy éven át Ausztráliában dolgozott. Részletesen kifejtette, hogy akkoriban még ott is intézményi és egyéni raszizmust tapasztalt, amit táplált a bennszülöttek közösségén belüli megosztott és gyenge vezetés.

Látszólag áthidalhatatlan volt a kulturális szakadék. Generációkat hagytak elhanyagolva, magas volt a munkanélküliség, a bebörtönzési ráta. Alacsonyabb a várható élettartam és az oktatás szintje, növekedett a bűnözés. Szerinte mindezek olyan problémák, amelyek közösen jellemzőek az ausztrál bennszülöttekre és a magyar romákra.

Ám - hivja fel a figyelmet a BBC tévé Ózdon járt tudósitója - nagy a különbség. Ugyanis a mai, modern Ausztráliában a bennszülötteket általában igazi ausztráliaknak tekintik. Identitásukat adoptálták a szélesebb ausztrál kultúrába. És az ausztrál kormány a jelek szerint igyekszik segiteni.

Ezt azonban nem érezni Magyarországon. A magyarországi románat sokan még nem is tartják igazi magyaroknak. "S ahogy távoztunk a roskadozó roma falu porfelhőjéből, mellbe vágott, hogy miközben Magyarország a gazdasági visszaesés hatásával küszködik, úgy tűnik, a roma közösség kényelmes bűnbakká vált" - összegezte ózdi villámlátogatását a BBC tévé tudósitója.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt