2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

BBC: A magyar romák lemaradtak az ausztrál bennszülöttektől
2009. 09. 03. 00:00

Dominic Hughes párhuzamot von a magyar romák és az ausztráliai elszegényedett bennszülött közösség sorsa között.

Dominic Hughes párhuzamot von a magyar romák és az ausztráliai elszegényedett bennszülött közösség sorsa között. A brit újságiró az észak-magyarországi Ózd külvárosát kereste fel, amely szerinte Európa egyik leghátrányosabb közössége.

A település szélén álló telep - azaz nyomornegyed, - mintegy 400 romának, cigánynak ad othont. Olyan épületekben laknak, ahol régebben a közeli acélművek dolgozói laktak, de a körülmények valóban rettenetesek.

Sok ablak nincs beüvegezve, a háztetőkön hiányoznak a cserepek, egyes épületek már roskadoznak. Éppen csak néhány nyilvános illemhely és csap található az egész közösség kiszolgálására. A forró nyári napon a gyermekek mezitláb játszanak a porban, de ez sem enyhíti a komor, némileg fenyegető légkört. "Sok roma fél amiatt, hogy a szélsőségesek céltáblája."

A BBC tudósitóját a látottak a közel egy évtizeddel ezelőtti élményére emlékeztették, amikor a BBC sydney-i tudósitjaként négy éven át Ausztráliában dolgozott. Részletesen kifejtette, hogy akkoriban még ott is intézményi és egyéni raszizmust tapasztalt, amit táplált a bennszülöttek közösségén belüli megosztott és gyenge vezetés.

Látszólag áthidalhatatlan volt a kulturális szakadék. Generációkat hagytak elhanyagolva, magas volt a munkanélküliség, a bebörtönzési ráta. Alacsonyabb a várható élettartam és az oktatás szintje, növekedett a bűnözés. Szerinte mindezek olyan problémák, amelyek közösen jellemzőek az ausztrál bennszülöttekre és a magyar romákra.

Ám - hivja fel a figyelmet a BBC tévé Ózdon járt tudósitója - nagy a különbség. Ugyanis a mai, modern Ausztráliában a bennszülötteket általában igazi ausztráliaknak tekintik. Identitásukat adoptálták a szélesebb ausztrál kultúrába. És az ausztrál kormány a jelek szerint igyekszik segiteni.

Ezt azonban nem érezni Magyarországon. A magyarországi románat sokan még nem is tartják igazi magyaroknak. "S ahogy távoztunk a roskadozó roma falu porfelhőjéből, mellbe vágott, hogy miközben Magyarország a gazdasági visszaesés hatásával küszködik, úgy tűnik, a roma közösség kényelmes bűnbakká vált" - összegezte ózdi villámlátogatását a BBC tévé tudósitója.