HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Felszámolták Belgrád központi romatelepét

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szerbia, belgrád
2009 Szeptember 01    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Kedd reggelre felszámolták Belgrád egyik szégyenfoltját, a város központjában éktelenkedő roma nyomortelepet; 163 családot telepítettek ki, s bádogból, furnérlemezből, papírból összetákolt kunyhóikat a körülöttük lévő szeméthalmokkal együtt eldózerolták.

Hirdetmény

A Száva partján, a Szerbián átvezető Zágráb-Nis autópályához tartozó Gazela híd mellett lévő vadtelepülés tíz éve jött létre. Lakói villany, vezetékes víz, csatorna, egyéb közművek nélkül, gyakran bokáig sárban járva éltek, s használt papír, fém, egyéb hulladékanyagok gyűjtéséből tartották fenn magukat.

Mint a kitelepítés közben újságíróknak nyilatkoztak, legnagyobb félelmük az, hogy Belgrád központjából kikerülve elesnek ettől a - számukra egyetlen - kereseti lehetőségtől, s bár kényelmes, a kormány vásárolta, összkomfortos konténerekben fognak élni, éhezés vár rájuk. Munkára, fizetésre ugyanis nem számíthatnak, s átköltöztetésük után az eddigi, a puszta létfenntartáshoz elegendő gyűjtögető életmódot sem folytathatják.

Belgrádnak, s Szerbia északi, fejlettebb területeinek komoly gondot jelentenek az elmúlt tíz évben betelepült, nyomortelepeken élő romák. Jugoszlávia széthullása, a függetlenséget akaró albánoktól Koszovóban elszenvedett üldözés, és Dél-Szerbia elszegényedése indította meg az áradatukat, s ma mindenhol szabadulni igyekeznek tőlük.

A vajdasági magyar települések önkormányzatai is hevesen követelik, hogy Belgrád oldja meg a romakérdést, hozzájuk egyetlen betelepülő se menjen.

A szerb fővárosból keddre kitelepítettek egy részének Dél-Szerbiában háza van, s őket "hazavitték", holott épp azért hagyták el évekkel ezelőtt az otthonukat, s költöztek összetákolt viskókba a Gazela híd alá, mert otthon nem volt miből megélniük.

A szerb kormány több mint 80 millió forintnak megfelelő összeget különített el azért, hogy az év végéig megoldja annak az 53 családnak a gondját, amelynek nem jutott lakókonténer, s "hazatelepíteni" se lehet őket, mert nincs hova.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt