HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Két gyanúsított DNS-mintája egyezik a helyszíneken rögzítettekkel

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2009 Augusztus 25    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az előzetes letartóztatásban levő négy gyanúsított közül kettő DNS-mintája egyezik a romák elleni támadások helyszínein rögzítettekkel - jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon rendőri vezetők, de arról nem beszéltek, hogy hány helyszínen rögzített mintákkal találtak azonosságot. A rendőrség közölte azt is, hogy egyelőre nem keresnek további elkövetőket.

Hirdetmény

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője és Házi István, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója arról is beszélt, hogy a gyilkosságoknál használt, valamint a lefoglalt fegyverek - hat sörétes és golyós fegyver, állványos céltávcsöves és több mint 140 lőszer - között azonosság fedezhető fel. Petőfi Attila azt mondta: kaliber, típus alapján ezek a fegyverek is lehettek a gyilkossághoz használtak, ez ügyben a szakértői vizsgálatok még folyamatban vannak. A nyomozók emellett lefoglaltak olyan tárgyakat, ruházatot, technikai eszközöket és három személygépkocsit, amelyek összefüggésbe hozhatóak a bűncselekmény elkövetésével.

A gyanúsítottakról szólva azt mondta: 28-42 év közöttiek, cukrász, katona és hangtechnikus foglalkozásúak. Hozzátette: állandó vagy alkalmi munkavállalók, akik debreceni, illetve környékbeli lakosok. A gyanúsítottak közül hárman vallomást tettek, egyikük azonban megtagadta a vallomástételt. A vallomások tartalmát Petőfi Attila nem árulta el, így arról sem beszélt, hogy a gyanúsítottak kifejtették-e tettük indítékát. (A gyanúsítottak védői ugyanakkor korábban arról beszéltek, hogy védenceik nem ismerték el részvételüket a bűncselekményekben.)

"A rendőrség feltételezése szerint rasszista indítékú támadásokról van szó, de ez a tény csak akkor válik bizonyossá, ha a gyanúsítottak maguk is bevallják" - mutatott rá a dandártábornok. A rendőrség komoly előéleti és életvitel-vizsgálatot folytatnak minden gyanúsítottnál, hogy kiderítsék, álltak-e szélsőséges szervezetekkel kapcsolatban.

A rendőrség keddi közleménye szerint a négy, vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett férfi közül kettőt azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a romák sérelmére elkövetett kilenc bűncselekmény mindegyikében, a harmadik férfit a galgagyörki, a negyediket a tiszalöki bűncselekményben való részvétellel gyanúsítják.

Petőfi Attila szerint mivel még a gyanúsítottakkal sem közölték, hogy miért és hogyan jutottak el a debreceni szórakozóhelyig, ahol elfogták őket, ezt a nyilvánosság előtt sem árulják el egyelőre.

Házi István, az ORFK bűnügyi főigazgatója azt mondta, a rendőrség munkájának eredményeként, az elemző munka révén fogták el a gyanúsítottakat a múlt héten Debrecenben. A rendőrség 4 millió telefonhívás listáját, másfél millió gépjárművet, sok fegyver adatát elemezte és több ezer embert hallgattak meg. Mint mondta, jellemző a gyanúsítotti körre, hogy még a 100 millió forintos nyomravezetői díj sem ingatta meg egyikőjüket sem, és a környezetükből sem kaptak a rendőrök információt.

Petőfi Attila elmondta azt is, hogy nem az a három férfi követte el a tavalyi tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadást, akiket korábban előzetes letartóztatásba helyeztek a bűncselekmény miatt, ezért hétfőn szabadlábra helyezték őket. Közölte: az adatok szerint a Debrecenben péntekre virradóra elfogott négy férfi követte el tavaly szeptember 29-én a Heves megyei fegyveres és Molotov-koktélos támadást.

Az NNI igazgatója megerősítette az MTI információját, hogy a romák elleni támadásokkal összefüggésben előzetes letartóztatásba került négy férfi egyike egy ma is aktívan szolgáló rendőr sógora. Mint mondta, az NNI és a társszervek vizsgálják a rokon esetleges szerepét.

Az MTI információja szerint az egyik gyanúsított, Cs. I., aki korábban szerződéses katonaként két cikluson keresztül is szolgált a koszovói KFOR-misszióban, szoros kapcsolatban áll sógorával, aki Hajdúhadházon ma is aktív rendőr.

Tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-ára virradóra Kislétán. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt