2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szili Katalin: ősszel szeretnék elfogadtatni a kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatos határozatot
2009. 08. 24. 00:00

A fórum május 13-án alakult meg, ebben az évben még egyszer, november 13-án ülésezik.

Emellett a parlament elé szeretnék terjeszteni a fórum szervezetéről és ügyrendjéről szóló országgyűlési határozatot is - közölte sajtótájékoztatón az Országgyűlés elnöke.

Elmondta, az ülésen a kisebbségi joganyagot érintő kérdéseket is áttekintettek, egyebek mellett szó volt arról, a kisebbségi választásra vonatkozó törvényt úgy módosítanák, hogy a helyi önkormányzatok létrejötte után ne kelljen fél évet várni a megyei és az országos szintű önkormányzatok megalakulására.

Szili Katalin közölte, az előző ülésen a kisebbségek által megfogalmazottak bekerülnek az ősszel a parlament elé kerülő 2011-es népszámlálási törvénybe. A június 6-i ülésen elfogadott állásfoglalás azt tartalmazza: a 2011-ben esedékes országos népszámláláson a "kisebbségi jogok érvényesüljenek", hogy az adatokat össze lehessen vetni a 2001-es népszámlálás nemzetiségekre vonatkozó adataival.

Elmondta azt is, hogy az ülésen téma volt az is, hogy a Nemzeti Kulturális Alapban létrehoznának egy kisebbségi kollégiumot.

A költségvetés kisebbségeket érintő részével kapcsolatban Szili Katalin azt mondta, hogy a pénzügyminisztériumi tájékoztatás szerint várhatóan nem csökken a támogatási összeg.

A fórum május 13-án alakult meg, ebben az évben még egyszer, november 13-án ülésezik.