2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Előzetesben a romagyilkosságok gyanúsítottjai
2009. 08. 23. 00:00

A négy férfit rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok kísérték a bíróságra vasárnap délelőtt a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületéből.

Kende Katalin, a Pest Megyei Bíróság sajtótitkára az MTI érdeklődésére közölte, hogy a Budakörnyéki Bíróság a Pest Megyei Főügyészség indítványára vasárnap elrendelte a négy gyanúsított előzetes letartóztatását, legfeljebb szeptember 23-áig. Ismertetése szerint valamennyi gyanúsított esetében megállapította a bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyét, két gyanúsítottnál pedig a bűnismétlés veszélyét is.

A négy férfit rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok kísérték a bíróságra vasárnap délelőtt a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületéből. A tárgyalás idején csuklyás, fegyveres kommandósok őrizték a bíróság épületét.

Lőrincz Márton, a 30 éves P. Zs meghatalmazott védője a tárgyalást követően az MTI-nek azt mondta: védencét egy rendbeli emberöléssel és több rendbeli emberölés kísérletével gyanúsítják, többek között a galgagyörki támadással. Közölte: ügyfelénél a bíróság szerint a bűnismétlés veszélye nem áll fenn.

Ruzsbaczy Nóra, a 42 éves K. Árpád kirendelt védőjének tájékoztatása szerint ügyfelét emberöléssel gyanúsítják, de a többi előzetes letartóztatásba került férfihoz hasonlóan tagadta a bűncselekmények elkövetését.

A kirendelt védő tájékoztatása szerint az egyik gyanúsított, Cs. I. tudomásul vette a kényszerintézkedés elrendelését, míg a többiek fellebbeztek, így jogerős döntés két hét múlva születhet.

Az MTI úgy tudja, a négy gyanúsított közül kettőnek kirendelt védője van, míg a másik kettőt meghatalmazott jogi képviselő védi.

Ruzsbaczy Nóra azt mondta, hétfőn a rendőrség tovább folytatja a gyanúsítottak kihallgatását. A védő az MTI-nek kifejtette: attól tart, hogy ügyfele vagy más gyanúsítottak családtagjait "retorzió érheti" a cigányság vagy más emberek részéről. Ruzsbaczy Nóra szerint K. Árpád a többi gyanúsítotthoz hasonlóan "rendezett családi körülmények között élt".

Mint elmondta, két olyan gyanúsított van, akit csak egy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, míg a többieknél a sorozatjelleg is felmerült. Ezért tartotta a bíróság indokoltnak a bűnismétlés veszélye miatti kényszerintézkedés elrendelését is.

A tárgyalás után a gyanúsítottakat a bíróság épületének hátsó bejáratán keresztül vitték el, egyikük karján nagyméretű tetoválást látott az MTI tudósítója. A két gyanúsított, K. I. és K. Árpád testvérek, és a négytagú csoport két tagja is náci jelképeket, horogkeresztet ábrázoló tetoválást visel a testén.

A géppisztolyos kommandósok gyűrűjében távozó gyanúsítottak nem válaszoltak újságírói kérdésekre.

Egy magát megnevezni nem kívánó, 30 éves szemtanú az MTI-nek elmondta, hogy csütörtök éjjel a debreceni Perényi 1. pincesörözőben éppen a vendéglátóhely bejáratánál tartózkodott az akció idején.

Elmondása szerint mielőtt a kommandósok behatoltak, civil ruhás rendőrök vegyültek el a vendégek között, s ők adtak jelt az akcióra. Mindenkit hasra fektettek - köztük civil ruhás rendőröket is -, ez a helyzet mintegy tíz percig tartott. Először a nőket engedték ki a sörözőből, közülük többen hisztérikus sikoltozásban törtek ki.

A szemtanú szerint a később gyanúsítottként előállított biztonsági őrök semmilyen ellenállást nem tanúsítottak, amikor a kommandósok földre szorították és megbilincselték őket.

A debreceni Replika zenekar elhatárolódik egykori tagjától, a romagyilkosságok egyik gyanúsítottjától.

Az együttes ezt hivatalos honlapján vasárnap közölte. A dokumentum nem nevezi meg az illetőt, de az MTI tudomása szerint K. Árpádról, a Replika első dobosáról van szó. K. Árpád közismert személy Debrecen zenei életében, az utóbbi években hangtechnikusként dolgozott több debreceni szórakozóhelyen, a Perényi 1. sörözőben pedig biztonsági őr volt.

Az MTI magát megnevezni nem kívánó informátora szerint K. Árpádot békés zenésznek ismerték, míg testvérének, a romagyilkosság elkövetésének gyanújával ugyancsak előzetesben lévő K. Istvánnak közismert volt romagyűlölete. Többek szerint K. István korábban ugyan többször is megvert romákat, de azt - hangsúlyozták elképedésüket - még most sem tudják róla elhinni, hogy előre tervezetten gyilkolt volna.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős külön egysége kilenc bűncselekményben folytatott eljárást, ezeket feltehetően a most előzetes letartóztatásba helyezett személyek követték el: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-án Kislétán. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.

Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elfogták a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjait. Közölte azt is, hogy DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll előzetes letartóztatásukhoz. Az altábornagy akkor úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatók a bűncselekménnyel.

A főkapitány hangsúlyozta: a rasszista indíték látszik elsődlegesnek a romák elleni támadásokban. Sajtóhírek szerint az elfogott gyanúsítottak nyíltan vállalták rasszista nézeteiket, és egy szélsőjobboldali csoporttal is kapcsolatot tartottak.