HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma újságírók szerint a Szlovákiát elborító rasszizmus össztársadalmi aggodalomra ad okot

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia
2009 Augusztus 18    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A Szlovákiát elborító rasszizmus és a szélsőségesség újabb hulláma olyan tény, amely össztársadalmi aggodalomra ad okot - állítják a szlovákiai roma sajtóközpont és a roma sajtóiroda (MECEM/RPA) szerkesztői, akik hétfőn nyílt levelet intéztek Szlovákia állampolgáraihoz.

Hirdetmény

Felhívják a figyelmet arra, hogy míg a múltban a rasszizmus inkább a romák többségi társadalomba integrált rétege ellen irányult, ma már magát a társadalmat fenyegeti.

"Ma attól tartunk, hogy a malmok - amelyek annak következményei, hogy a társadalom nem volt képes nevén nevezni a dolgokat - mindnyájunkat felőrölnek és az etnikai gyűlölet céltáblájává tesznek" - olvasható a nyílt levélben.

A roma szerkesztők felszólították a társadalom tagjait: gondolkodjanak el azon, hogy érezheti magát az az ember, akit műveltsége és munkahelye ellenére is névtelenül bárki bűnözőnek és a társadalom számára tehernek nevezhet csak ezért, mert más a bőrszíne.

A nyílt levél szerzői úgy vélik: a szlovák társadalomban érezhető feszültség részben annak is következménye, hogy közelegnek a választások. "Sokan, sajnos még az állítólag keresztény politikusok is, (a témán) választási levesecskéjüket melegítik" - jegyzik meg.

Felteszik a kérdést: milyen országban akarnak az ilyen politikusok kormányozni. Ha ugyanis most elszabadul az etnikai gyűlölet, azt megállítani egyáltalán nem lesz könnyű.

A roma problémák múltbeli szűk látókörű megoldása Szlovákiát "időzített bombára ültette". Bizonyítják ezt azok a hatalmas különbségek is, amelyek a romák, illetve a társadalom peremére került lakosság problémájának kezelésében a régiók között mutatkoznak. Sok polgármester ugyanis nem használta ki az adott lehetőségeket sem, s ezzel tovább mélyítette az amúgy is nagy szegénységet a társadalom szélén tengődő lakosság körében - állítják a szlovákiai roma újságírók nyílt levelükben.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lendvay József: „A prímás dolga az is, hogy virtuóz legyen”

  • A debreceni roma vezető szerint a jobbikos Jakab Péter a cigányság ellen uszított

  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnélCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt