2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az alapítói döntés újragondolásában bízik a Gandhi kuratóriumi elnöke
2009. 08. 17. 00:00

"Az ügyészség szabályosnak találta az igazgatóváltást".

"Az ügyészség szabályosnak találta az igazgatóváltást, így szeretném, ha ennek tudatában a közalapítvány alapítói újragondolnák korábbi határozatukat és hagynák, hogy a jelenlegi testület dolgozzon tovább" - mondta Várnai Márton hétfőn a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

Megjegyezte: a vizsgálat néhány hiányosságot talált, köztük azt, hogy a testület a választási eljárásban nem kérte ki a kisebbségi önkormányzatok véleményét. Magyarázata szerint erre azért nem került sor, mert elegendőnek tartották, hogy az Országos Cigány Önkormányzat a kuratóriumban helyet foglaló képviselőjén keresztül kifejthette álláspontját.

Fekete Bálintné, a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője egy héttel ezelőtt arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem történt olyan törvénysértés a pécsi Gandhi gimnázium igazgatójának megválasztásakor, amely az eredményt semmissé tenné, de mulasztás miatt a döntés megtámadható a bíróságon.

Az ügyészség törvényességi felügyeleti jogkörében vizsgálta az iskolát működtető közalapítvány kuratóriumának tevékenységét és az igazgatóválasztással kapcsolatban hiányolta a kisebbségi szervezetek véleményét. Emiatt az ügyészség felszólalással élt a kuratórium elnökénél, az érintetteket pedig tájékoztatta, hogy a sérelmet szenvedők három hónapon belül bírósághoz fordulhatnak.

Az alapítók júniusban hívták vissza az ország egyetlen roma nemzetiségi oktatási intézményét működtető szervezet kuratóriumi tagjait, helyükre új tagokat választottak, mert aggályosnak ítélték az iskolában a közelmúltban tartott igazgatóválasztás körülményeit. Megrendült a bizalmuk a kuratóriumban, s veszélyben látták az alapítói célokat, azaz az intézmény zavartalan, a roma értelmiség kinevelését segítő működését. Kifejezték aggodalmukat, hogy a kialakult helyzetben fennáll a veszélye annak, miszerint kevesebb szülő íratja majd a Gandhiba gyermekét, a tanárok pedig sorra elhagyják a gimnáziumot, s az idővel teljesen ellehetetlenül.

Az ügy előzménye, hogy a januárban megváltozott összetételű kuratórium július 1-től nem az iskolát egy évtizede vezető, a szülők, a diákönkormányzat, valamint a nevelőtestület által támogatott Csovcsics Erikát, hanem a Gandhi egyik tanárát, Gidáné Orsós Erzsébetet bízta meg az igazgatói teendőkkel. Ez ellen a gimnázium diákjai június elején ülősztrájkkal tiltakoztak, az alapítok felemelték szavukat, s még Sólyom László államfő is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a pályázat körül kialakult vita veszélyeztetheti az iskolának a roma közoktatásban elért példamutató eredményeit.

A kuratóriumi tagok visszahívása azonban nem tette semmissé az igazgatóválasztás eredményét, az új vezető, Gidáné Orsós Erzsébet július elsején elfoglalhatta posztját. A kuratórium is tovább dolgozik, amíg írásba nem foglalják a változásokat, s azt minden alapító jóvá nem hagyja.

Várnai Márton, a kuratórium elnöke korábban újságíróknak azt mondta, hogy az új vezetőt pályázat útján, törvényesen választották meg, személyében minden szempontból alkalmas, felkészült vezető kerül a gimnázium élére. Hozzátette, hogy a jelenlegi igazgató, Csovcsics Erika nem felelt meg a törvényi feltételeknek, mert nincs meg a szakirányú végzettsége, noha egy évtizede lett volna ennek pótlására. A kuratóriumi elnök határozottan cáfolta, hogy Csovcsics Erika ellen szólt nem roma származása. Azt mondta, a döntésnél kizárólag a törvényességet, az alkalmasságot tartották szem előtt.

Csovcsics Erika elismerte, hogy bár magyar-angol szakos főiskolai és szociológia szakos egyetemi diplomája van, nincs meg a közoktatási vezetői képesítése. Ezt fél év múlva szerezné meg, de ennek hiányát az előző két kuratórium nem kifogásolta. Hozzátette: a döntéshozók nehezményezték azt is, hogy szerintük nem elég erős az iskola cigány kisebbségi arculata, nem elég az erre irányuló program. Kritikaként fogalmazták meg azt is, hogy nem volt roma a vezetésben.

Várnai Márton hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: szeretnék, ha a szakmai szempontok az eddiginél sokkal erősebben érvényesülnének az iskola működésében. Példaként hozta fel, hogy bár a Gandhiban folyó munkát összességében pozitívnak ítéli a közvélemény, az igazság az, hogy ez a számokban nem jelenik meg.

Az idén érettségizettek átlageredménye magyarból 2,3, matematikából 2,1, történelemből 3,2, idegen nyelvből 2,3 volt, de az előző évek statisztikáit nézve sem kedvező a kép. Ez azt jelzi, hogy "a jelenlegi pedagógiai program nem alkalmas roma értelmiség kinevelésére", illetve arra, hogy ehhez kapcsolódva ne csak Pécsett, hanem az ország más területein is indulhasson roma nemzetiségi oktatás - jegyezte meg.

Várnai Márton kitért rá, hogy a Gandhit az elmúlt években többször megbüntették különböző hiányosságok miatt. Két évvel ezelőtt még 18 pedagógusának végzettsége, illetve képzettsége nem felelt meg tantárgyuk oktatásához. Közülük mára néhányan maradtak, akiknek határidőre előírták a szükséges végzettség megszerzését.

A kuratóriumi elnök a személyi változásokkal kapcsolatban elmondta: miután az új igazgatónő elfoglalta tisztségét, három dolgozónak mondtak fel képesítés hiánya miatt, ketten önként távoztak és máshol helyezkedtek el, egy tanár pedig nem áll munkába szeptembertől, hogy befejezhesse felsőfokú tanulmányait.

Csovcsics Erika korábbi igazgatónak maga mellett kínált új beosztást az új direktor, de ezt ő nem fogadta el, így "egyelőre nem tudni, milyen perspektívái vannak az intézménynél" - közölte Várnai Márton.