2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

MCF: hozzák nyilvánosságra a bizottsági beszámolón elhangzottakat
2009. 08. 10. 00:00

A romák elleni támadások ügyében csütörtökön tartott zárt ülést az Országgyűlés rendészeti bizottsága.

Ifj. Bogdán János, a roma politikai szervezet elnökhelyettese az MTI-nek szombaton elmondta: levélben fordulnak az Országgyűlés elnökéhez, hogy segítse elő, hogy a szakbizottság előtt, a romagyilkosságokkal kapcsolatban elhangzott információk kerüljenek nyilvánosságra, ugyanis az ügyben tapasztalható hallgatás tovább ronthatja a közbizalmat, a közbiztonságot és a társadalom hiteles, objektív tájékoztatását.

Az MCF Roma Összefogás Párt elnökhelyettese azt mondta: megértik, hogy az ügyben vannak és lehetnek szolgálati titkok, de mint fogalmazott, ezek kivételével minden más információra joggal tarthatnak igényt a romák és a nem romák egyaránt, ugyanis Magyarországon nagy a félelem a romák és a társadalom egy részének körében a brutális gyilkosságok miatt.

A romák elleni támadások ügyében csütörtökön tartott zárt ülést az Országgyűlés rendészeti bizottsága, amelynek összehívását Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezte. A tárcavezető a bizottság elnökéhez intézett levelében, a 2027. december 31-ig tartó szolgálati titokra hivatkozva kérte zárt ülés elrendelését. Draskovics Tibor kezdeményezését azzal indokolta, szeretne nagyon részletes, a rendőrség által ismert valamennyi részletre, általuk kidolgozott feltételezésre kiterjedő tájékoztatást adni, de ezek a nyilvánossággal nem oszthatók meg a nyomozás érdekeire tekintettel.

A zárt ülés elrendelését a bizottság tagjai egyhangúlag megszavazták.

A testület fideszes elnöke, Lázár János alaposnak nevezte az ott elhangzott tájékoztatást, véleményük szerint azonban az elhangzottaknak csak töredéke volt szolgálati titok, ezért ha a Fidesz megkapja az állampolgárok támogatását, és kormányra kerül, mindent megtesz annak érdekében, hogy az ülés anyaga - a szolgálati titok kivételével - nyilvánossá váljon.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, aki részt vett a testület ülésén, az ott elhangzott információkra utalva az MTI-nek azt mondta: a zárt ülésen, a bizottság előtt nem hangzott el újdonság, olyan információ, amit a sajtóból ne ismerhetett volna bárki.

Bencze József országos rendőrfőkapitány Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter jelenlétében szerdán tartott tájékoztatást a cigány kisebbségi önkormányzati képviselőknek és roma szervezetek vezetőinek a romák elleni bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban.

A tavaly július óta tartó romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan életüket vesztették. Legutóbb hétfőre virradóra Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették. A 45 éves Balogh Máriát pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán temették el a kormány, parlamenti pártok képviselői és roma szervezek vezetői jelenlétében.