HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kislétai gyilkosság - Az államfő fogadta a kisebbségi ombudsmant

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  sólyom, kisléta, ombudsman
2009 Augusztus 10    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Napokon belül megtörténnek azok a lépések, amelyek megnyugtathatják a lakosságot, és a társadalom egységes érdekeit, az összetartozást, a sorsközösséget, az egymásra utaltságot szimbolizálják - mondta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az MTI-nek azután, hogy Sólyom László köztársasági elnök fogadta őt hétfő délután a Sándor-palotában.

Hirdetmény

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa azt mondta: az államfőt mélyen felháborítják romák elleni sorozatgyilkosságok, és különös figyelemmel kíséri az eseményeket.

Az ombudsman a négyszemközti találkozón elhangzottakról szólva az MTI-nek azt mondta: megállapodtak Sólyom Lászlóval abban, hogy az államfő igyekszik olyan lépéseket tenni, amelyek megnyugtathatják az egész lakosságot, és ebben számít a kisebbségi biztos segítségére is.

Kállai Ernő közölte: tájékoztatta a köztársasági elnököt a roma szervezetek álláspontjáról, és a teljes magyar társadalomról, a cigány kisebbség szerepéről, helyzetéről és félelmeiről is folytattak eszmecserét.

A már hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozatra utalva az ombudsman úgy fogalmazott: "hosszú távon mindenkinek tudnia kell, hogy ilyen helyzetből a jogállamnak kell győztesen kikerülnie" - majd hozzáfűzte, ugyanezt az álláspontot osztja az államfő is.

Kállai Ernő az MTI-nek azt mondta: a romák elleni támadás valójában a magyar jogállamiság és a demokrácia ellen irányul, függetlenül attól, hogy kik és milyen indokkal követik el a brutális bűncselekményeket.

Az elkövetőknek az a céljuk, hogy megfélemlítsék a kisebbségi csoportot, az ország lakosságát, és olyan bizonytalanságot teremtsenek, amely azt sugallja, a jogállam nem tudja megvédeni őket - tette hozzá.

Sürgősen helyre kell állítani a közbizalmat, ezért a mértékadó politikai vezetőknek, a közszereplőknek hallatniuk kell a hangjukat - mondta Kállai Ernő, aki mintaértékűnek nevezte a szlovák nyelvtörvény ügyében létrejött közös politikai kiállást, és hasonló cselekedeteket vár el a parlamenti pártoktól a romák elleni támadások miatt is. Félre kell tenni a politikai és személyi ellentéteket akkor, amikor a társadalmat ilyen súlyos veszélyek fenyegetik - fogalmazott a kisebbségi biztos.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a már hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat miatt kérte pénteken az államfőt, hogy fogadja őt, és konzultáljanak a romákat ért támadásokról. Sólyom László hétfőn találkozik Bajnai Gordon miniszterelnökkel is. A köztársasági elnök azt kérte a kormányfőtől, hogy tájékoztassa őt a romák elleni bűncselekmény-sorozat nyomozásának állásáról.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrökCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt