HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kislétai gyilkosság - Eltemették az áldozatot

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  temetés, kisléta
2009 Augusztus 07    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Református gyászszertartás szerint helyezték örök nyugalomra a kislétai gyilkosság áldozatát, a 45 éves Balogh Máriát pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros köztemetőjében.

Hirdetmény

A kislétai temetőben mintegy ezren búcsúztak el az áldozattól, jelen volt Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Korózs Lajos, a szociális minisztérium államtitkára és Teleki László, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is. Parlamenti pártok képviselői és roma szervezek vezetői egyaránt lerótták kegyeletüket a koporsónál.

Balogh Máriát hétfőre virradóra kislétai otthonában lőtték agyon ismeretlen támadók, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették. Az asszony a hatodik halálos áldozata a romákat ért támadásoknak: korábban Tiszalökön egy 54 éves férfit, Tatárszentgyörgyön egy ötéves kisfiút és édesapját, Nagycsécsen pedig egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt gyilkoltak meg Teleki László a temetésen azt mondta: "fél a magyarországi cigányság és ezt tudomásul kell venni a rendőri szerveknek, tudomásul kell venni a politikai elitnek és a köztársasági elnök úrnak is".

Molnár Csaba kancelláriaminiszter, aki a kormány nevében helyezett el koszorút a sírnál, az MTI-nek úgy fogalmazott: "a bűnösöket el fogjuk kapni, bíróság elé fogjuk állítani őket, mert megengedhetetlen, hogy ilyen szörnyű bűntett Magyarországon büntetés nélkül maradjon".

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a temetésen kiemelte, hogy a politikusoknak össze kell fogniuk és el kell fogni a tetteseket.

Bajnai Gordon miniszterelnök közleményben tudatta: osztozik a kislétai áldozat hozzátartozóinak fájdalmában és roma honfitársai aggodalmában. A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy a szélsőségesek visszaszorítása, a társadalom összetartása és a cigányság helyzetének javítása nemzeti felelősség. Hangsúlyozta, hogy a kormány minden támogatást megad a rendőrségnek, hogy mielőbb felkutassák a gyilkosokat, "és a törvény teljes szigorával lehessen lesújtani rájuk".

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Sólyom László köztársasági elnök hétfőn találkozik a kormányfővel, hogy tájékoztatást kérjen a nyomozás állásáról a kislétai gyilkosság ügyében.

A támadások áldozatainak emlékére pénteken az MSZP-székházra kitűzték a gyászt jelképező fekete zászlót. Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta, a párt országos elnöksége Bajnai Gordon miniszterelnök részvételével egyperces néma tiszteletadással emlékezett meg a kislétai támadás áldozatairól.

Az Országos Rendőr-főkaptányság összegzése szerint a romák sérelmére elkövetett kilenc bűncselekmény során az ismeretlen tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. Összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérülést szenvedtek. A nyomozás eddigi adatai és szakértői vélemények szerint feltételezhető, hogy az elkövetett bűncselekmények egy elkövetői csoporthoz köthetők.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleményében azt írta, hogy a bűncselekmény-sorozat felderítésére létrehozott százfős nyomozó- és húszfős értékelő-elemző csoport a kellő felszerelés és technika birtokában emberfeletti munkát végzett már eddig is, és ezt a rendkívül időigényes munkát folytatja mindaddig, amíg az elkövetők kézre nem kerülnek.

Az eredményes munkához azonban szükség van a polgárok segítségére is, arra, hogy akár a legapróbb információt is közöljék a nyomozóhatósággal, ezért a tárca azt kéri: akinek ilyen információja van, az jelentkezzen a 06-80/201-303 zöldszámon.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrök

  • „Közmű híján a boltban veszik az áramot” – képriport Szendrőről

  • Portré Orsós LajosrólCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt