HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tatárszentgyörgyi riportot közölt a Frankfurter Allgemeine Zeitung

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  tatárszentgyörgy
2009 Augusztus 06    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Tatárszentgyörgyi keltezéssel közölt riportot csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hirdetmény

A konzervatív német napilap harmadik oldalának háromnegyedét betöltő, "A gyilkosok röviddel éjfél után érkeztek" című helyszíni riport bevezetője szerint "Magyarország az Európai Unió tagja, de vidéken az európai értékek gyakran csupán üres szólamok. Ennek leginkább a cigányok látják kárát."

"A tatárszentgyörgyi polgárőrség nem tudott megvédeni két polgártársat a halálos veszélytől, és nem tudta megőrizni a falu nevének jó csengését" - mutat rá a szerző, Georg Paul Hefty. Az írás szerint 2009. február 23. óta Tatárszentgyörgy "a kulcsszava egy emberi és politikai tragédiának, amely azzal fenyeget, hogy nemzeti tragédiává terebélyesedik, ha nem derítik fel hamarosan az alattomos kettős gyilkosság hátterét és az elkövetőket".

A cikk első felének főszereplője Csorba Csaba, akiről fényképet is közöl a lap. A február 23-ra virradóra agyonlőtt áldozatokról Csorba a tudósítónak egyebek között elmondta, hogy unokája valószínűleg a támadást követő első percekben meghalt, fia viszont "még ma is élne, ha gyors és megfelelő ellátást kapott volna".

Csorba "különös mozzanatról számol be" - írja Hefty. A férfi menyének apja a támadás napján "elvitte magával a lányát, holott ő és a gyerekek évek óta Tatárszentgyörgyön éltek." A szerző beszélgetőtársa "nem mondja ki, mégis úgy tűnik, meggyőződése szerint fia apósának magatartása bizalmatlanságot fejez ki Csorbáék iránt, mintha az após úgy érezné, a Csorba família is tehet arról, hogy felkerültek a halállistára. Ennek alapján akár cigány-uzsorásokra is terelődhetne a gyanú."

"Uzsorásokkal egy idegen természetesen nemigen tud szóba elegyedni, rasszistákkal viszont annál könnyebben" - vezeti át a történet fonalát a szerző az írás másik főszereplőjéhez, Kisgergely Andráshoz. A riport készítése óta betiltott Magyar Gárda magas rangú vezetőjeként és a Jobbik ózdi szervezetének elnökeként Kisgergely nagy eredményeket ért el. A Jobbik támogatottsága Ózdon a júniusi európai parlamenti választásokra 150 százalékkal emelkedett a 2006-os országgyűlési választáshoz képest - írja Hefty. A választói magatartás változását Kisgergely a "rettenetes közbiztonsági helyzettel" magyarázza. Szerinte a bűnözés sokak számára életforma és a megélhetés alapja.

Kisgergely a rendőrség reformjáról, a csendőrség újbóli felállításáról és a halálbüntetés visszaállításáról alkotott elképzeléseiről beszél a lapnak. Riportja végén Hefty megállapítja: "Ha Kisgergely a radikálisok és rasszisták új generációjának tipikus képviselője, akkor elképzelhetetlen, hogy híd köti össze az ilyen retorikát és a cigányok elleni bűncselekményeket. A gárda betiltásának alapja valójában nem erőszakos cselekmények vádja volt, hanem az izgatás. A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság hátterében vélhetően olyan személyek állnak, akik soha egy rossz szót nem mondtak még cigányokra nyilvánosan, viszont kihasználják a gárda és a Jobbik által feltüzelt hangulatot, és tettükkel tovább szítják a tüzet. Talán ez az egyik oka annak, hogy az FBI profilalkotó szakembereivel megerősített magyar rendőrség hónapok óta nem képes nyomozati eredményt felmutatni" - áll a Frankfurter Allgemeine Zeitung riportjában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Rafael Gyula az Echo Tv-ben

  • Miért tüntette el az ORÖ a romagyilkosságok áldozatainak emléktábláját?

  • Érzékenyítő tréningre küldik a romákat diszkrimináló biztonsági őröket

  • Rafael Gyula: Rágalomhadjárat ellenem?

  • Máté Dezső: Ha angolul beszélek, akkor külföldi vagyok és nem magyar cigányCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt