2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tatárszentgyörgyi riportot közölt a Frankfurter Allgemeine Zeitung
2009. 08. 06. 00:00

"A gyilkosok röviddel éjfél után érkeztek"

A konzervatív német napilap harmadik oldalának háromnegyedét betöltő, "A gyilkosok röviddel éjfél után érkeztek" című helyszíni riport bevezetője szerint "Magyarország az Európai Unió tagja, de vidéken az európai értékek gyakran csupán üres szólamok. Ennek leginkább a cigányok látják kárát."

"A tatárszentgyörgyi polgárőrség nem tudott megvédeni két polgártársat a halálos veszélytől, és nem tudta megőrizni a falu nevének jó csengését" - mutat rá a szerző, Georg Paul Hefty. Az írás szerint 2009. február 23. óta Tatárszentgyörgy "a kulcsszava egy emberi és politikai tragédiának, amely azzal fenyeget, hogy nemzeti tragédiává terebélyesedik, ha nem derítik fel hamarosan az alattomos kettős gyilkosság hátterét és az elkövetőket".

A cikk első felének főszereplője Csorba Csaba, akiről fényképet is közöl a lap. A február 23-ra virradóra agyonlőtt áldozatokról Csorba a tudósítónak egyebek között elmondta, hogy unokája valószínűleg a támadást követő első percekben meghalt, fia viszont "még ma is élne, ha gyors és megfelelő ellátást kapott volna".

Csorba "különös mozzanatról számol be" - írja Hefty. A férfi menyének apja a támadás napján "elvitte magával a lányát, holott ő és a gyerekek évek óta Tatárszentgyörgyön éltek." A szerző beszélgetőtársa "nem mondja ki, mégis úgy tűnik, meggyőződése szerint fia apósának magatartása bizalmatlanságot fejez ki Csorbáék iránt, mintha az após úgy érezné, a Csorba família is tehet arról, hogy felkerültek a halállistára. Ennek alapján akár cigány-uzsorásokra is terelődhetne a gyanú."

"Uzsorásokkal egy idegen természetesen nemigen tud szóba elegyedni, rasszistákkal viszont annál könnyebben" - vezeti át a történet fonalát a szerző az írás másik főszereplőjéhez, Kisgergely Andráshoz. A riport készítése óta betiltott Magyar Gárda magas rangú vezetőjeként és a Jobbik ózdi szervezetének elnökeként Kisgergely nagy eredményeket ért el. A Jobbik támogatottsága Ózdon a júniusi európai parlamenti választásokra 150 százalékkal emelkedett a 2006-os országgyűlési választáshoz képest - írja Hefty. A választói magatartás változását Kisgergely a "rettenetes közbiztonsági helyzettel" magyarázza. Szerinte a bűnözés sokak számára életforma és a megélhetés alapja.

Kisgergely a rendőrség reformjáról, a csendőrség újbóli felállításáról és a halálbüntetés visszaállításáról alkotott elképzeléseiről beszél a lapnak. Riportja végén Hefty megállapítja: "Ha Kisgergely a radikálisok és rasszisták új generációjának tipikus képviselője, akkor elképzelhetetlen, hogy híd köti össze az ilyen retorikát és a cigányok elleni bűncselekményeket. A gárda betiltásának alapja valójában nem erőszakos cselekmények vádja volt, hanem az izgatás. A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság hátterében vélhetően olyan személyek állnak, akik soha egy rossz szót nem mondtak még cigányokra nyilvánosan, viszont kihasználják a gárda és a Jobbik által feltüzelt hangulatot, és tettükkel tovább szítják a tüzet. Talán ez az egyik oka annak, hogy az FBI profilalkotó szakembereivel megerősített magyar rendőrség hónapok óta nem képes nyomozati eredményt felmutatni" - áll a Frankfurter Allgemeine Zeitung riportjában.