2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem félnek, és nem beszélnek a szegedi romák
2009. 08. 05. 00:00

Kötelet kötne a nyakába, úgy vinné a rendőrségre az elkövetőt az egyik férfi.

"Öljék a cigányokat, van belőlük elég" - legyintett lemondóan egy roma férfi a szegedi Árpa utcában tegnap, amikor a kislétai esetet emlegettük. Előtte megfenyegetett: megbánjuk, ha nem tűnünk el, mert "hozza az ásót, és szétveri az autót", nincs ugyanis "engedélyünk" az utcabeliekkel beszélni. Mindenki maga dönti el, hogy szóba áll-e velünk - ellenkeztünk, mire egy másik fiatalember azt ajánlotta: menjünk, amíg lehet, jobban járunk.

Az ellenszenv konkrét oka nem derült ki, csupán annyi: a bennünket fenyegető férfi szerint a médiaérdeklődés csak elmélyíti a konfliktusokat. A kiskundorozsmai utcában a romák elleni támadásokról beszélgettünk. Amíg hagyták.

Kötelet kötne a nyakába, úgy vinné a rendőrségre az elkövetőt az egyik férfi, "talán előbb még meg is fojtaná". Szerinte a 100 milliós nyomravezetői díj megfelelő motiváció lehet, ő legalábbis biztosan elmondaná, ha tudna valamit. A szegedi romák szerinte nem érzik magukat veszélyben, bár számára egyértelmű: a támadások etnikai indíttatásúak. Hasonló helyzetben nem tudja, hogy védekeznének, mert "mit érne az ásó a fegyver ellen?" Beszélgetés közben kerékpárt szerelt. A kutyák a lábunkat szaglászták, a gyerekek hallgattak minket, egy asszony pedig megerősítette: ők nem félnek, bár számára is egyértelmű, hogy cigánysága miatt ölték meg hétfőn a 45 éves kislétai nőt és korábban öt másik embert.

Ekkor tűnt fel két kísérővel az a férfi, aki elzavart bennünket. Követelte azt is, hogy a képeket, amiket a többiekről készítettünk, töröljük ki.

Az Árpa utca közelében lévő házaknál kérdezősködtünk tovább. Volt, aki azt mondta, megtanultak együtt élni a romák és a nem romák, a gyerekek udvariasak, az emberek köszönnek egymásnak. Mások viszont azt mesélték, nem felhőtlen az együttélés. Korábban például gyakran csöngettek be hozzájuk kenyeret árulva a dorozsmai cigányok. Amikor megmondták, hogy többet ne jöjjenek, ismeretlenek megdobálták és összekarcolták a kerítésüket.

Nem könnyű azonosítani, de lehetnek árulkodó jelek

Sörétes puskával lőttek a gyilkosok Kislétán, azzal gyilkoltak Tatárszentgyörgyön és tavaly Nagycsécsen is. A vadászfegyver tartásához engedély, orvosi minősítés, vadászvizsga szükséges, a hivatásszerűen vadászóknak ezenkívül pályaalkalmassági vizsgát is tenniük kell. Hegyes Zoltán, a Magyar Korongvadász Szövetség elnöke azt mondta, jellemzően nem legálisan tartott fegyverekkel követnek el bűncselekményeket. A sörétes puskát egyébként nem nehéz kezelni. Hogy milyen kárt tehet, az attól is függ, mi van a patronban. Patronból sokféle létezik, változatos a sörétek nagysága is. Ha 3-3,5 milliméteres söréteket használ valaki, már 20-30 méteren belül halálos sebet okozhat. Azonosítani nem könnyű a fegyvert, de segíthet, ha megtalálják a hüvelyt, illetve árulkodó lehet például az is, hogy mivel fojtják le a sörétrajt.