HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Újabb halálos támadás romák ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kisléta
2009 Augusztus 03    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Újabb halálos merényletet követtek el romák ellen, ezúttal Szabolcsban; hétfőre virradóra Kislétán ismeretlen támadók az otthonában lőttek agyon egy 45 éves asszonyt, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették. Az SZDSZ rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke személyes tájékoztatást kért a megyei rendőrfőkapitánytól, Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott pedig Bencze József országos rendőrfőkapitánytól kért azonnali tájékoztatást.

Hirdetmény

Pénzes Sándor kislétai polgármester elmondta: egy község széli utcában történt a gyilkosság éjfél körül. A tettesek berúgták a bejárati ajtót, majd rálőttek a szobában alvó nőre és lányára. Az anya azonnal meghalt, a kislányt kórházba vitték, állapota az őt a nyíregyházi kórházban kezelő főorvos szerint életveszélyes, de stabil.

Az SZDSZ a gyilkosságot követően az Országgyűlés rendkívüli ülésének azonnali összehívását kérte a kormánytól a romák elleni fegyveres merényletek ügyében.

A liberális párt egyúttal felszólította Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy a nyilvánosság és a parlament előtt adjon számot a támadások felderítésére hónapokkal ezelőtt felállított nyomozócsoport munkájáról.

Az OCÖ elnöke személyes tájékoztatást kér a megyei rendőrfőkapitánytól a kislétai gyilkossággal kapcsolatban. Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott pedig Bencze József országos rendőrfőkapitánytól kért azonnali tájékoztatást.

Pénzes Sándor, a szabolcsi kistelepülés vezetője elmondta, a család köztiszteletben állt, az asszony rendszeresen dolgozott, és tudomása szerint sem neki, sem családjának nem voltak haragosai.

Az MTI tudósítója a helyszínen járva azt tapasztalta: az emberek a faluban találgatják, mi lehet a tragédia oka. A gyilkosság helyszínét a rendőrség teljesen lezárta, senkit sem engednek a ház közelébe.

Szabolcsban ez a második, romák ellen elkövetett fegyveres támadás, amely halállal végződött. Áprilisban egy tiszalöki 54 éves férfit lőttek le a háza udvarán, amikor éjszakai műszakba indult dolgozni.

Az újabb gyilkosság hírére a Szabolcs megyei roma érdekképviseleti szervezetek vezetői a helyszínre indultak, hogy tájékozódjanak a történtekről.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hét, a romák sérelmére tavaly és idén elkövetett bűncselekmény ügyében nyomoz emberölés és emberölési kísérlet miatt. A bűncselekményeknek 53 sértettje van, közülük öten meghaltak, négyen megsérültek. A bűncselekmények felderítésére száztagú nyomozócsoportot hoztak létre.

A hét bűncselekményt tavaly és idén követték el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön és április 22-én Tiszalökön. A bűncselekmények közül a tiszalökiben egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, továbbá a Tatárszentgyörgyön elkövetett gyilkosság során szintén ketten vesztették életüket.

A nyolcadik ügyben Tarnabodon adtak le lövéseket és dobtak Molotov-koktélt családi házakra tavaly szeptember 29-én, az ügyben a rendőrség három férfit már meggyanúsított a bűncselekmény elkövetésével.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrökCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt