2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb halálos támadás romák ellen
2009. 08. 03. 00:00

A bűncselekményeknek eddig 53 sértettje van.

Pénzes Sándor kislétai polgármester elmondta: egy község széli utcában történt a gyilkosság éjfél körül. A tettesek berúgták a bejárati ajtót, majd rálőttek a szobában alvó nőre és lányára. Az anya azonnal meghalt, a kislányt kórházba vitték, állapota az őt a nyíregyházi kórházban kezelő főorvos szerint életveszélyes, de stabil.

Az SZDSZ a gyilkosságot követően az Országgyűlés rendkívüli ülésének azonnali összehívását kérte a kormánytól a romák elleni fegyveres merényletek ügyében.

A liberális párt egyúttal felszólította Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy a nyilvánosság és a parlament előtt adjon számot a támadások felderítésére hónapokkal ezelőtt felállított nyomozócsoport munkájáról.

Az OCÖ elnöke személyes tájékoztatást kér a megyei rendőrfőkapitánytól a kislétai gyilkossággal kapcsolatban. Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott pedig Bencze József országos rendőrfőkapitánytól kért azonnali tájékoztatást.

Pénzes Sándor, a szabolcsi kistelepülés vezetője elmondta, a család köztiszteletben állt, az asszony rendszeresen dolgozott, és tudomása szerint sem neki, sem családjának nem voltak haragosai.

Az MTI tudósítója a helyszínen járva azt tapasztalta: az emberek a faluban találgatják, mi lehet a tragédia oka. A gyilkosság helyszínét a rendőrség teljesen lezárta, senkit sem engednek a ház közelébe.

Szabolcsban ez a második, romák ellen elkövetett fegyveres támadás, amely halállal végződött. Áprilisban egy tiszalöki 54 éves férfit lőttek le a háza udvarán, amikor éjszakai műszakba indult dolgozni.

Az újabb gyilkosság hírére a Szabolcs megyei roma érdekképviseleti szervezetek vezetői a helyszínre indultak, hogy tájékozódjanak a történtekről.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hét, a romák sérelmére tavaly és idén elkövetett bűncselekmény ügyében nyomoz emberölés és emberölési kísérlet miatt. A bűncselekményeknek 53 sértettje van, közülük öten meghaltak, négyen megsérültek. A bűncselekmények felderítésére száztagú nyomozócsoportot hoztak létre.

A hét bűncselekményt tavaly és idén követték el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön és április 22-én Tiszalökön. A bűncselekmények közül a tiszalökiben egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, továbbá a Tatárszentgyörgyön elkövetett gyilkosság során szintén ketten vesztették életüket.

A nyolcadik ügyben Tarnabodon adtak le lövéseket és dobtak Molotov-koktélt családi házakra tavaly szeptember 29-én, az ügyben a rendőrség három férfit már meggyanúsított a bűncselekmény elkövetésével.