HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kislétai gyilkosság - Legalább két elkövetője volt a támadásnak

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kisléta
2009 Augusztus 03    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az MTI információja szerint két vadászfegyverből tüzeltek a kislétai családra, így legalább két elkövetője volt a hétfő hajnali támadásnak, amelyben egy 45 éves roma asszony életét vesztette, 13 éves lánya súlyosan megsérült. Az ügy nyomozását a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át.

Hirdetmény

A meggyilkolt asszony egyedül nevelte 13 éves, a támadás során súlyos sérüléseket szenvedett lányát. A kislányt a nyíregyházi Jósa András Kórházban kezelik.

A rendőrségre hétfő hajnalban, 4 óra 50 perckor érkezett bejelentés, hogy egy asszonyt agyonlőttek, és egy gyermek súlyosan megsérült.

Az MTI úgy tudja, a támadók éjjel egy óra körül érkezhettek a családi házhoz, majd az ablakon át rálőttek az épületre. A lövést követően a bejárati ajtót betörve rontottak be a házba és két vadászpuskával tüzet nyitottak a bent tartózkodókra.

A támadásnak nincs szemtanúja, a 13 éves kislányra rendőrök vigyáznak a kórházban, mert akár fontos információi is lehetnek az elkövetőkről.

A rendőrség megtalálta a sörétes fegyverből származó töltényhüvelyeket, és azokat a Nemzeti Nyomozó Iroda szakértői a fővárosba szállították vizsgálatra.

Az MTI úgy tudja, a vizsgálat megállapította, hogy hasonló fegyverrel követtek el több támadást is romák ellen. A rendőrség szerint a támadás több részlete is beleilleszkedik a romák sérelmére elkövetett támadássorozatba. Ezért az ügy nyomozását a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át, és több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indított eljárást.


Kisléta község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírbátori kistérségben

A település megközelíthető közúton: a 4-es úton Debrecenig, onnan tovább a 471-esen Nyírbogátig, onnan nyugati irányban 5,9 km. Nagykállótól 18 km.-re, Nyíregyházától 32 km.-re, Nyírbogáttól 6 km.-re, Máriapócstól 6 km.-re és Nyírbátortól 12 km.-re található a Nyírségben.

Kislétát a 14. század elején már említette írásos forrás. Nevét az oklevelek 1322-ben említik először, a Hont-Pázmány nemzetség-beliek a Balog-Semjén nemzetség tagjait eltiltották itteni birtokuk használatától. A 14. század vége felé a település a Báthory család birtokai közé tartozik. Templomát a reformátusok a 16. század-ban vették birtokba, de 1671-ben Báthory Zsófia fegyverrel vette vissza tőlük, s átadta a katolikusoknak. A reformátusok rövid idő múltán - az ónodi országgyűlés határozata alapján - vehették újra használatba. Az 17. század-ban a gróf Barkóczi és a Lőwey család a település főbb birtokosa. A 18. század-ban több nagyobb birtokosa is van, mint például a Gencsy család és Jósa család, mely a Nyírbátori minorita templom egyik oltárát készíttette. A 19. század-ban a Barkóczi, Jósa, és Gulácsy családok birtoka. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcból Kisléta lakosai is kivették részüket. A szabolcsi 48-as zászlóaljjal ott voltak Budavár visszafoglalásánál, és a világosi fegyverletétel után Komárom várát védték Klapka György vezetésével. Az 1860-as évek végén a nagyobb birtokosok mellett több kisnemes birtokosa volt a településnek; a Mikó, Madácsy, Szabó, Petneházy családok. A 20. század elején a Bröszt család volt nagyobb birtokosa. 1920 körül a Gencsy család birtokos a településen.

2001-ben a település lakosságának 96%-a magyar, 4%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrökCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt