HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kislétai gyilkosság - Fidesz: a rendőrség mielőbb mutasson fel eredményt!

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kisléta
2009 Augusztus 03    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A Fidesz elvárja a rendőrségtől, hogy mielőbb eredményt mutasson fel a megdöbbentő kislétai gyilkosság ügyében - közölte Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő hétfőn az MTI-vel.

Hirdetmény

A fideszes politikus szerint a gyilkosok felkutatása és megbüntetése nem a parlament, hanem a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok feladata.

Az SZDSZ az Országgyűlés rendkívüli ülésének azonnali összehívását kérte a kormánytól a romák elleni fegyveres merényletek ügyében.

Hétfőre virradóra Szabolcsban, Kislétán ismeretlen támadók az otthonában lőttek agyon egy 45 éves asszonyt, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették. A hétfői gyilkossággal a Nemzeti Nyomozó Iroda már nyolc, a romák sérelmére tavaly és idén elkövetett bűncselekmény ügyében nyomoz emberölés és emberölési kísérlet miatt. A másik hét bűncselekményt tavaly és idén követték el.

Répássy Róbert közleményében kiemelte: elengedhetetlen a rendőrség morális és szakmai megerősítése, valamint egy új, erős kormány, "amelynek rendészeti minisztere nem bizonyítékok hamisításával, hanem a bűn üldözésével, a jog- és közbiztonság megerősítésével foglalkozik".

Szabolcsban ez a második, romák ellen elkövetett fegyveres támadás, amely halállal végződött. Április 22-én egy tiszalöki 54 éves férfit lőttek le a háza udvarán, amikor éjszakai műszakba indult dolgozni.

Az utóbbi időben több hasonló támadás ért romákat

Legutóbb május 27-én hajnalban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon egy besurranó támadó késsel megsebesítette egy ház roma lakóit. A tettest még a helyszínen elfogták az ott lakók. A súlyosan megsérült romákat és az elfogás közben megsérült támadót kórházba szállították. A rendőrség emberölés kísérlete indított nyomozást.

Néhány héttel korábban, május 5-én a Somogy megyei Táska településen ismeretlenek rálőttek egy romák lakta házra, ám itt sérülés nem történt. A rendőrségi vizsgálat nem erősítette meg, hogy a házon keletkezett vakolatsérülések valóban lőfegyvertől származtak.

A Zala megyei Bocföldén március 6-án hajnalban Molotov-koktélt dobtak egy romák lakta házra, ám a támadásban nem sérült meg senki.

A legsúlyosabb tragédia idén február 22-én éjjel Tatárszentgyörgyön történt, ahol egy roma család házára Molotov-koktélt dobtak. Egy, a tűzből menekülő férfit és ötéves kisfiát ismeretlenek lelőtték, egy hatéves kislány pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Az elmúlt évben is több támadás ért romákat

Januárban a Baranya megyei Szigetváron két roma származású nőt bántalmazott a város főterén öt barcsi fiatalember. Március 1-jén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroffon felgyújtották a kunmadarasi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjének házát, melynek falára gyalázkodó feliratokat is festettek.

Március 15-én a Veszprém megyei Tapolcán két 17 éves fiú egy szórakozóhely közelében minden előzetes szóváltás nélkül összevert és rugdalt egy roma férfit az utcán. A 32 éves áldozat életveszélyes állapotban, kómában került az ajkai kórházba.

Június 3-án a Fejér megyei Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki nem sérült meg, de egy szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett. Két héttel később a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén kocsmai szóváltást követően egy 40 éves helyi lakos késsel megölt egy 14 éves roma fiút, 16 éves társát pedig súlyosan megsebesítette.

A Pest megyei Galgagyörkön júliusban rálőttek három romák lakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén augusztusban Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra és lábon lőttek egy középkorú nőt. Ugyancsak augusztusban Székesfehérváron garázda fiatalok kövekkel dobálták meg egy többségében romák lakta lakóház ablakait, s életveszélyesen megsebesítettek egy 12 éves roma kislányt.

Szeptemberben a hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak. Személyi sérülés nem történt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen novemberben ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette. November 18-án Pécsett éjjel kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállították kórházba.

2008 decemberében ugyancsak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát súrolta a lövedék.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrökCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt