2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Állandó rendőri védelmet kért a meglőtt kislánynak az OCÖ elnöke
2009. 08. 03. 00:00

Erre azért van szükség, mert a romák elleni támadásoknak a kislány az egyetlen szemtanúja.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt követően, hogy személyes tájékoztatást kért Szepesi Istvántól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjétől, az MTI-nek elmondta: azt kérte a dandártábornoktól, hogy a meglőtt 13 éves lány kórházi szobája előtt állandó rendőri jelenlétet biztosítsanak, és a látogatást is csak kizárólag rendőri biztosítással engedélyezzék.

A roma vezető szerint erre azért van szükség, mert a romák elleni támadásoknak a kislány az egyetlen szemtanúja, és félő, hogy az elkövetők "megpróbálják befejezni cselekedetüket".

"Addig, amíg a tetteseket nem sikerült elfogni, a kislány álladó életveszélyben van, ugyanis Magyarország legsúlyosabb bűncselekményének ő az egyetlen olyan túlélője, aki láthatta a támadókat, és segítségére lehet a hatóságoknak" - fogalmazott.

Kolompár Orbán azt is elmondta, hogy meglátogatta a meglőtt kislányt a nyíregyházi Jósa András Kórházban. Az intézet főorvosának tájékoztatása szerint a lány egy hatórás műtéten esett át, és még nincs túl az életveszélyen. Az OCÖ elnöke szerint az orvosok a két sörétes fegyverből származó ólomlövedékeknek csak egy részét tudták eltávolítani a lány fejéből, felsőtestéből és jobb karjából.

A roma vezető az MTI-nek azt mondta, mivel a kislány arcán maradandó sérüléseket szenvedett, plasztikai műtétre lesz szüksége, ezért az OCÖ országos gyűjtésbe kezd a beavatkozás finanszírozására.

Az OCÖ elnöke szólt arról is, hogy a Szabolcs megyei településen hétfőre virradóra agyonlőtt 45 éves anyát a roma érdekképviseleti szervezet saját halottjának tekinti, a temetésről a hátramaradottakkal egyeztetve később intézkednek.

Kolompár Orbán az MTI-nek azt mondta, örül, hogy az országos rendőrfőkapitány 100 millió forintra emelte a nyomravezetői díjat a romák elleni támadások ügyében, de nem fűz sok reményt ahhoz, hogy ennek segítségével találnának rá az elkövetőkre, ugyanis az 50 millió forintos felajánlásra sem érkeztek konkrét, értékelhető bejelentések.

Véleménye szerint a célravezető az lenne, ha nemzetközi segítséget kérne a magyar rendőrség, hogy minél hamarabb elfogják és felszámolják a cigányságot gyilkoló és terrorizáló bűnbandát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfő délután azt közölte az MTI-vel, hogy a romák elleni bűncslekmény-sorozat részének tekinti a hétfőre virradóra Kislétán elkövetett bűncselekményt, a nyomozást az a Nemzeti Nyomozó Iroda korábban felállított száztagú nyomozócsoport folytatja.

Hétfőn délután Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is meglátogatja a kórházban fekvő, életveszélyesen megsérült lányt.