2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mi lesz a monori cigányteleppel?
2009. 07. 30. 00:00

A Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően mintegy 100-an költöztek jobb körülmények közé.

Amikor megérkeztek a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a Budapesttől mintegy 20 kilométerre lévő monori cigánytelepre, 5 évvel ezelőtt, 400 ember lakott düledező viskókban, cirkuszi lakókocsikban, elképesztő nyomorban. Azóta új házak épültek, a düledező viskókat elbontották, a hiányzó fürdőszobák pótlására közös fürdőt és vécét alakítotak ki és megszervezték a rendszeres szemétszállítást.

A Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően mintegy 100-an költöztek jobb körülmények közé, ám a program látványos része véget ért. Látszatra továbbra is 60 család él elképesztő nyomorban. A mélyben azonban megindult a szemlélet-és életmódváltás. Csak nagyon pici dolgokon lehet mérni a változást - mondta Vecsey Miklós: azon, hogy például a szülők együtt tanulnak a gyerekekkel a tanodában.

Vecsey Mihály szerint sokkal fontosabb volt megérezni, mint megérteni az ott élő cigányok helyzetét. Távolról ugynis nem lehet kezelni a cigányság problémáját, mert egészen más a gond, ahogy egyre távolodunk Budapesttől. Minden egyes külön utcasarkot meg kell érezni - fogalmazott az alelnök. Egy ilyen nyomorból felépülni, olyan mint egy súlyos betegségből lábra állni - tette hozzá.