2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A roma holokauszt áldozataira emlékeznek országszerte
2009. 07. 30. 00:00

A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján.

A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján annak emlékére, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több mint 3 ezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le.

A 65 évvel ezelőtt történtekre emlékezve csütörtök délután Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság társelnöke sajtótájékoztatót tart Nagykanizsán. Az azt követő megemlékezésen részt vesz és beszédet mond többek között Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) budapesti székháza előtt péntek délután tartanak megemlékezést, amelynek keretében megkoszorúzzák a roma érdekképviselet épületének falán lévő emléktáblát.

A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) az idén is az évforduló napján, vasárnap délután a IX. kerületi Nehru parkban felállított emlékmű előtt hajt fejet a vészkorszak áldozatainak emléke előtt. A résztvevők megkoszorúzzák Szabó Tamás szobrász és Maurer Klimes Ákos ipari formatervező alkotását, amely a krematórium izzó kemencéjét szimbolizálja. A három méter magas, fekete színű, háromszög alakú gránitoszlop belülről aranyozott, a kőbe vésett vágatokon keresztül egy bronzból mintázott, megnyomorított emberi alak látható a belső térben.

Megemlékezéseket tartanak a napokban több megyeszékhelyen és vidéki városban, valamint kistelepüléseken is.

Vasárnap, a roma holokauszt áldozatainak emléknapján a lengyelországi auschwitz-birkenaui egykori láger területén 16 évvel ezelőtt felállított emlékmű előtt tartják a központi megemlékezést, amelyen több európai ország kormányának képviselői, civil szervezetek vezetői, túlélők vesznek részt.

A Magyar Televízió (MTV) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hírműsoraikban kiemelt figyelemmel kísérik a nemzetközi emléknap eseményeit, hétfőtől csütörtökig pedig kiemelt helyet kapnak kisebbségi műsoraikban a romák életével kapcsolatos témák. Az évfordulón a nemzetiségi műsorok szerkesztői nem a múltbeli tragédiára helyezik a hangsúlyt, hanem közös sorsunk eseményeit, a békés együttélés mindennapjait dolgozzák fel - áll a közleményben.

A második világháború idején meggyilkolt romák számát félmillióra becsülik. Összesen 23 ezer cigányt deportáltak akkor Magyarországról, közülük 21 ezren az auschwitz-birkenaui táborban haltak meg.