2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szili: ősszel határozat születhet a kisebbségek parlamenti képviseletéről
2009. 07. 29. 00:00

A kisebbségek parlamenti képviselete 1992 óta megoldatlan.

Emlékeztetett arra, hogy a kisebbségek parlamenti képviselete 1992 óta megoldatlan, amely miatt már ő is "pironkodott" egy-egy nemzetközi megbeszélésen vagy találkozón.

Felidézte: az Országgyűlés a kezdeményezésére létrehozta a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fórumát, amely átmenetileg biztosítja a kisebbségek képviseletét.

Szili Katalin véleménye szerint erősíteni kell Magyarország regionális szerepét, következetes szomszédságpolitikára van szükség, és figyelmet kell fordítani a nemzetpolitikára. A nemzetpolitikával kapcsolatban beszélt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) működéséről, amely szeptemberben nyitja meg irodáját Brüsszelben és így az Európai Unió felé is hatékonyabban közvetítheti a Kárpát-medencei magyarság érdekeit. Mint mondta, a KMKF jó példa arra, hogy a magyar belpolitikában van mód a konszenzusos döntésekre és az együttműködésre.

Az Országgyűlés elnöke kitért arra: rengeteg levelet kaptak a szórványban élő magyarságtól a konzulátusok bezárásával kapcsolatban. Reményét fejezte ki, hogy a takarékossági intézkedéseket úgy hozzák meg, hogy azok később nem okoznak többletköltséget külképviseletek esetleges későbbi újranyitásával.

Balázs Péter külügyminiszter júniusban jelentette be, hogy a tervek szerint még az év vége előtt bezárják a lyoni, a düsseldorfi, a krakkói, a chicagói és a torontói magyar főkonzulátust.

A házelnök a nagyköveti értekezleten elmondta, reméli azt is - mondta -, hogy a jövő évi parlamenti és önkormányzati választások nem okoznak törést Magyarország 2011-es uniós elnökségére való készülésben. Hozzátette: az Országgyűlés által létrehozott munkacsoport biztosíthatja a folytonosságot, hiszen a sikerben minden parlamenti erő érdekelt.

Szili Katalin beszélt arról is, hogy a parlament és a kormány külpolitikája nem verseng egymással, hanem egységes egész.

Úgy fogalmazott: "Aki nem tudja hova hajózik, annak nincs jó szél", hozzátéve, a 21.század átalakuló világában erős, aktív külpolitikára van szükség, és Magyarország regionális vezető szerepének új lendületet adhat a következetes szomszédságpolitika.

Beszéde végén - utalva őszi távozására - megköszönte a diplomáciai képviseleteknek az eddigi együttműködést és segítséget.