HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romák "11 parancsolata"

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  románia, Romani Criss
2009 Július 24    Forrás: kronika.ro


Ez a cikk archív

Bukarest után Csíkszentmártonban is tüntetni készül a magyar lakosságnak tulajdonított atrocitások ellen a Romani Criss roma érdekvédő szervezet. A község polgármestere, Gergely András szerint az akció tovább mélyítené a két etnikum közötti feszültséget. Több roma érdekvédelmi szervezet részvételével mintegy 60 fős csoport vonult csütörtökön az RMDSZ bukaresti székháza elé, hogy aláírják a Protokollum a magyarok 11 parancsolatáról elnevezésű petíciót, amelyben az esélyegyenlőség elvére utalva a két népcsoport kölcsönös tiszteletét kérik. A romák képviselői elmondták, azért vonultak a szövetség székhelye elé, mert úgy tudják, hogy a Hargita megyei Csíkszentmártonban és Csíkszentkirályon a magyar lakosok romák házait gyújtották fel, illetve lovaikat, kutyáikat öldösték le.

Hirdetmény

A petícióban többek között kérik, hogy minden magyar tanuljon meg legalább húsz román szót helyesen kiejteni; hogy az apróhirdetések szövegében - ha ingatlan eladásáról van szó - szerepeljen az is, hogy "Figyelem, tűzveszélyes!"; valamint, hogy május 31-ét nyilvánítsák gyásznappá a kegyetlenül meggyilkolt kutyák emlékére. A bukaresti tüntetők szerint a két Hargita megyei településen hozzávetőleg egy hónapon keresztül két-háromszáz fős magyar csoport tartotta rettegésben a romákat, illetve június 4-én Csíkszentmártonban felgyújtották egy roma család házát. Ezt követően a Mediafax hírügynökség értesülései szerint az elmenekült 170 fős roma csoportból mintegy ötvenen nem mertek visszatérni a községbe, mert további atrocitásoktól tartanak. Az asszonyokból, idős emberekből és gyermekekből álló csoport továbbra is erdőkben, hidak alatt él.

Csíkszentmártonban is tüntetnének

Gergely András csíkszentmártoni polgármester két napja már kézhez kapta a Romani Criss romaszervezet kérelmét, amelyben július 30-ára tüntetés engedélyezéséért folyamodtak. "Romániában mindenkinek jogában áll tüntetni, mi is utcára vonulhattunk volna a romák okozta fosztogatások, rablások, engedély nélküli legeltetések miatt" - szögezte le az elöljáró. Mint mondta, még nem döntötte el, engedélyezi-e a tiltakozó akció megtartását, ugyanis úgy véli, hogy a kedélyek szítása helyett jobb lenne megkeresni a békés együttélés lehetőségeit. Kifejtette, nem örül annak, hogy különböző roma szervezetek további viszályt szítanak a községben, szerinte a tüntetésszervezés és "nevetséges 11 pontos petíciók" megfogalmazása helyett a békés együttélés megteremtésén kellene munkálkodni.

Gergely András ugyanakkor cáfolta, hogy Csíkszentmártonban roma család házát gyújtották volna fel a magyarok. "Nem üldözünk senkit" - szögezte le a polgármester, hozzáfűzve, hogy a jelenleg az erdőben tartózkodó romák más évek hasonló időszakában is kinn éltek a hegyekben, ugyanis erdei gyümölcsök begyűjtésével foglalkoznak.

Hasonlóan vélekedik Böjte József csíkszentkirályi alpolgármester is, aki elmondta, hogy a községben mindössze egy pajtát gyújtottak fel, amiben bent égett egy ló, de senki nem öldösött kutyákat. A Protokollum a magyarok 11 parancsolatáról elnevezésű petícióról úgy vélekedett, hogy a romák replikaként fogalmazták meg arra a 11 pontban összefoglalt javaslatra, amelyben a békés együttélés néhány alapvető szabályának betartását kérték a romáktól. Mint mondta, a javaslat megfogalmazásakor ott voltak a Romani Criss képviselői is, és egyetértettek a pontokba foglalt elvárásokkal. "Felfújták az egész ügyet, és nem jó irányba haladnak a dolgok, ha az országos szórású tévécsatornák, illetve a bukaresti napilapok egyoldalúan a Romani Criss képviselője által mondottak alapján alkotnak véleményt a két községben történtekről" - szögezte le Böjte József. Egyébként mindkét elöljáró kifejtette, hogy a községben a Romani Criss képviselői jártak csupán, akikkel megvitatták a történteket, de egyiküket sem kereste meg emberjogi aktivista.

Markó: a kormánynál kellene tüntetni

Markó Béla RMDSZ-elnök a Romani Criss bukaresti tüntetéséről szólva úgy vélte, azt nem a szövetség székháza előtt, hanem a kormány vagy esetleg az illetékes hatóságok épülete előtt kellett volna megszervezniük. "A szervezők nem vették figyelembe, hogy az RMDSZ már nincs kormányon. Ameddig ott volt, foglalkozott más kisebbségek, így a cigányság problémáival is. Ami a két Hargita megyei településen történt, azt az illetékes hatóságoknak kellett volna idejében megfékezniük" - vélekedett a szövetségi elnök.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt